Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı
2022 116. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2022 10:43
Zen ve motosiklet bakım sanatı kitabını okuyalı bir aydan uzun süre oluyor. Bu zaman zarfında motosiklet sürekli aklımın bir kenarında çalışmaya devam etti. Ara sıra birkaç sayfa okuyup devam ettim. İçine girmesi de kurtulması da zor bir eser. Kitap; yazar, oğlu ve iki arkadaşı ile yaptığı motosiklet yolculuğunu anlatarak başlıyor daha sonra yazarın içsel yolculuğu ile ve adını Platon'un Mektupları'ndaki Phaedrus'tan alan bölünmüş kişiliği ile devam ediyor. Temelde nitelik nedir sorusuna cevap arıyor? Bu sorunun cevabını romantik ve klâsik anlayış olarak adlandırdığı farklı bakış açılarıyla bulmaya çalışıyor. Kitapta beni yazarın sürekli kafasının içindekilerle ilgilendiği için uşağını yanında çanta gibi taşıması ve yaşından çok ileri seviyedeki klâsik eserleri okutup sinir krizleri geçirmesine neden olması rahatsız etti. Bu durumu ancak kitap bittikten sonra fark ettiğim tamamen modern bir dille Zen Felsefesi anlattığını fark ettiğimde tolere etti. Zen ve motosiklet bakım sanatı kült bir eser ve herkesin okumasını isterim. Okuyacakların da başlayıp bitirmesini değil zamana yayarak sürekli devam eden bir okumayla başucunda tutmasını isterim malûm yol hiç bitmez o labirentin duvarıdır.
Zen ve Motosiklet Bakım SanatıRobert M. Pirsig · Ayrıntı Yayınları · 20221,546 okunma