2022 47. kitabı
Okunma: 20 Kasım 2022 00:00
Rus mafya lideri Igor Jaguar’ın birebir kopya olarak inşa ettirdiği yeni Titanik, 1912 yılında buzdağına çarparak 1.514 kişinin ölümüne neden olan Titanik’ in başaramadığını gerçekleştirmek üzere İngiltere’den yaş ortalaması 70 olan birbirinden farklı ve ilginç karakterleri bir araya getirir. Bir adam öldükten sonra ortada bir cinayet var mı yok mu derken, kurbanın yaşayıp hafızasını kaybettiği, öldürüldüğü hatta öldürüldüğü hakkında haberi olmaması, sevdiği kişiyi aldatıp aldatmama ihtimali ile tüm bu olayların hiçbirinin umurunda olmaması müthiş bir hızla ilerlerken irade ile içinde bulunduğu durumun çeliştiği 21. yy. vari aşkı 16. yy ın esintileri ile harmanlayıp beynimi didik didik edip aklım ile oynadıktan sonra uzay boşluğunun sonsuzluğuna fırlatılmış gibiyim adeta. 2018 yılında basılan beş bölüm 360 sayfadan oluşan eser sıradan bir hikâye okumak istemeyen, son hızla enerjik bir biçimde ilerlemek, çarpıcı, felsefi, zihin açıcı sorulara cevap aramak isteyen meraklı, öğrenime açık ve bol bol gülmek isteyen herkese hitap ediyor. Yazarın dört sene gibi bir sürede 3000 sayfalık notlardan en sade hali ile bizlerle buluşturduğu eserin büyük bir emek sonucunda ortaya çıktığını özellikle eklemek istiyorum. Yazarın benzetmeleri kelime oyunları, mizahi öğelerinin kendine özgü olduğu hemen göze çarpıyor. Marco Montes, Refik Risk, Şifa Şavk’ ın ağzından yaşananları okurken Igor Jaguar, Dr. Akula, Apo Calypso, Jojo Jaguar, Owen Wow olmak üzere birçok karakter ile de tanışıyoruz. Karakterler ilk başta çok kalabalık gibi görünse de hikâye boyunca kullandıkları gösterişli hazır cevaplar ve sözler sizi hikâyenin içinde tutmayı başarıyor. Cümlelerin, bölümlerin kısa heyecanın yüksek olması, aşkın gençlik ve yaşam ekseninde ki sonsuz yaşam arayışını felsefi düşüncenin önemi ile harmanlaması aktardığı hikâye etrafında birtakım düşüncelerle sınırlarımı zorlarken her ne kadar neyin içine düştüm desem de farklı ve yaratıcı bir şeyler okumak bana çok iyi geldi. Sizlere de iyi geleceğini düşünüyor, keyifli okumalar diliyorum.
Antika TitanikMurat Menteş · April Yayıncılık · 20186,8bin okunma