Önce Ekmek
2021 239. kitabı
Merhabalar, bugün Orhan Kemal'in yazdığı bir öykü kitabı olan "Önce Ekmek" ile geldim. Takip edenler bilirler, her ay yazarımızın bir eserini okumaya çalışıyorum. Yazarın hayatını daha önce anlattığım için, bu sefer farklı bir konuya değinmek istiyorum. Önce Ekmek, 1969'da Sait Faik Hikâye Armağanı'nı ve aynı yıl Türk Dil Kurumu Hikaye Ödülü'nü almış bir eser. Daha önce sayfamda Leyla Erbil'in hayatını anlatırken Sait Faik Hikâye Ödülü ile ilgili bir şey yazmıştım. Tekrar hatırlatma yapmam gerekirse durum şöyleydi; Leyla Erbil 1968'de çok ses getireceğine inandığı ikinci öykü kitabı olan "Gecede"yi bastırır. Sait Faik Hikâye Armağanı'na başvurur ama 1969 yılının ödülü Orhan Kemal ve Faik Baysal arasında paylaştırılır. Bu durum üzerine Leyla Erbil, içlerinde Selim İleri'nin de olduğu bir grup arkadaşıyla beraber Sait Faik'in mezarı başında buluşurlar. Ve orada bir daha yarışmalara katılmama kararı alırlar. Hatta bu yüzden o yıldan sonra, Leyla Erbil'in her çıkan kitabının başında "Bu kitap hiçbir "ödül"e katılmamıştır." ibaresi yer alır. Bunu niye anlattım. İşte bu durumun yaşanmasına dolaylı olarak da olsa sebep olmuş öykü kitabını karşınızda görüyorsunuz. Çünkü Orhan Kemal, bu kitapla 1969 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı almıştır. Bunu tesadüfen Leyla Erbil'in hayatını araştırırken öğrenmiştim. Ve şimdi de bu kitabı okuyunca bulmacanın parçaları yerine oturdu. Şimdi tabii bir de Leyla Erbil'in Gecede adlı kitabını okumak istiyorum. Çok merak ettim gerçekten. Bu arada Leyla Erbil'i de, Orhan Kemal'i de ayrı ayrı çok severim. ************************** Gelelim kitabımıza :) Önce Ekmek, Orhan Kemal'in 1968'de yazdığı, içinde on yedi tane hikayenin bulunduğu bir kitap. Üstte de dediğim gibi 1969'da bu eser iki ödüle birden lâyık görülmüş. Bu eser yazarın öykücü yönünün ne kadar güçlü olduğunun bir kanıtı bence. Orhan Kemal'in kalemini çok beğeniyorum zaten. Yurdum insanının büyük şehirlerde verdiği yaşam mücadelesini anlatan bu öykülerde eminim hepimiz kendimizden bir parça bulacağız. Yazarın insana dair umudunu ve duyduğu iyimserliği yüreğimde hissettim. Özellikle öykü sevenlere tavsiyemdir. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostlar.
Öykü
Önce EkmekOrhan Kemal · Everest Yayınları · 20242,043 okunma