Merhabalar, bugün Fransız yazar Guy de Maupassant'ın yazdığı "Toparlak" adlı kısa öykü kitabıyla geldim. Kitaba geçmeden önce biraz Maupassant'ı tanıyalım. Guy de Maupassant, 1850'de Fransa'da doğdu. Kır kasabası ve deniz kıyısında doğa ile iç içe bir çocukluk geçirdi.1869'da Paris'te hukuk eğitimine başladı ancak Fransız- Alman Savaşı'nın çıkması üzerine eğitimine ara verdi ve gönüllü olarak savaşa katıldı. Savaş dönüşü Paris'e yerleşti. Gustave Flaubert onun için gazateciliğe ve edebiyat dünyasına girişte akıl hocası olmuştur. Flaubert, Maupassant'ı Zola ve Turgenyev ile tanıştırdı. Ve bu süreçte Maupassant birçok oyun yazdı. 1880'de ilk başyapıtı Boule de Suif'i yani Toparlak'ı yayınladı. 1880-1891 yılları arasında en verimli dönemlerini yaşadı. Bazen yılda dört kitap yazdığı bile oluyordu. Her ne kadar roman ve şiir de yazsa, Maupassant en çok öykü sanatında yeni bir bakış açısı geliştirdi. Yazar, 1893'te Paris'te henüz 42 yaşındayken vefat etti.
**************************
Gelelim kitabımıza :) Toparlak, Guy de Maupassant'ın 1880'de yayınladığı, aynı adlı kitabın içinde yer alan baş öyküsünün adıdır. Kitapta Prusya Savaşı'na gösterilen Fransız direnişi ve Fransızların işgalcilere karşı tutumları ele alınıyor. Toplumun her kesiminden insanların birlikte seyahat ettikleri karlı bir kış yolculuğu ile başlayan öyküde, direniş konusunda mangalda kül bırakmayan (güya) insanların, korkakça şehri terk etmesi anlatılıyor. Atlı arabada burjuva kesimden çiftlerin, iki rahibenin vb insanların içinde bir de Toparlak adı verilen hayat kadını da seyahat ediyor. Ve Toparlak arabadakiler tarafından hor görülüyor. Kitapta olaylar öyle bir noktaya geliyor ki, "meğer Toparlak bu insanlar içinde en vatansever olanıymış." diyorsunuz. Sonu çok buruk bir şekilde biten bu kitabı, tüm