Puan vermedi·94 syf.····Okunma: 06 Aralık 2022 16:31 》Tolstoy'u anlamak, tanımak isteyenlerin kesinlikle okuması gereken otobiyografik bir eser. 1880'de yazmış, 1884'te yasaklanmış.
》Çocukluğu, gençliği, ailesi, mensubu olduğu sınıfı, dini görüşleri, hayata bakışı, hataları ve daha kendisiyle ilgili ne varsa açıkça anlattığı, kendisini övmek yerine aksine acımasızca eleştirdiği için tam anlamıyla adıyla uyumlu bir kitap yazmış.
》Bir kont olmasına rağmen işçilerle birlikte çalışması, çalışmayı ve işçiyi üstün görmesi, mensup olduğu sınıfın kurallarına aykırı davranışları çokça eleştirilse de o inandığı ve savunduğu değerlerden vazgeçmemiş.
》Tolstoy'un buhranlar yaşayarak intiharın eşiğine gelmesi üzerine hayatın anlamını sorgulamaya başlaması, neden yaşadığı, neye inandığı, hayatın amacının ne olduğu, aradığı, bulduğu ve bulamadığı tüm cevapların nasıl oluştuğu, ölümün tek hakikat olduğunu nasıl öğrendiği öyle güzel ve dürüst anlatılmış ki, herkesin kendinden bir parça bulacağı bir eser çıkmış ortaya.
》İntihar fikri kafasının içinde çok kuvvetli bir yerdeyken, bu boşluk hissiyle hayatına son vermeyi çok isterken içindeki anlam arayışı, cevap bulmak istediği soruların kafasına üşüşmesi ona engel oluyor, öyle ki kolay yoldan ölümü seçer diye ava çıkmayı bırakıyor, odasındaki ipleri saklıyor.
》Bu arayışı onu çok derin düşüncelere sevkediyor ve bu yolda felsefecileri, düşünürleri, bilim insanlarını araştırıyor, görüşlerini benimsiyor, bilim, din, felsefe arasında dönüyor. Sokrates, Hz. Süleyman, Schopenhauer ve Kant gibi düşünürlerin fikirlerine yer veriyor. Kendi gibi olan ve olmayan insanları gözlemliyor. Ve varoluşu anlamlandırmaya çalışıyor ve neden yaşadığımıza, hayatın bizler için ne olduğuna dair bir anlam arıyor.
》İnce bir kitap olmasına rağmen içerdiği derin anlamlar sebebiyle okurken zorlandığım kısımlar olsa da, okuduğumda bana da bir şeyler kattı hissi aldıysam ve kendimi sorgulamamı sağladıysa o kitap benim için tamamdır diye düşünürüm her zaman. Bunda da öyle oldu.
》"Bölünme olmaması için birbirimizi sevmeli ve bize katılmayanlarla barışmalıydık." diyor yazar. Tam da günümüze hitaben sanki.
》Neden yaşadığımızın, nasıl yaşadığımızın bilincinde olduğumuz, düşündüğümüz, kafa yorduğumuz, iyiyi ve güzeli aradığımız dopdolu bir hayatımız olsun...