Oblomov ve Martin Eden (spoiler)
2022 11. kitabı
Oblomov. Değişik bir adam olduğu belli fakat bir o kadar da bizden. Oblomov yer yer kızdığım yer yer çok iyi anladığım ve şefkatle yaklaştığım bir karakter oldu benim için. Hepimizin içinde bir Oblomov ve Ştoltz olduğunu farkettim. Oblomov hayata karşı yenik düştüğümüz, "Bu dünya çabalamaya değmeyecek bir yer!" diye yakındığımız anlarımızı temsil ediyor. Hepimize zaman zaman gelen bu duygular ve uyuşukluk hâli Oblomov'un karakteri olarak şekillenmiş. Bu sebeple okurken ne kadar kızsam da tuhaf bir şekilde empati de yapabildim onunla. Ştoltz ise Oblomov'un çocukluğu ve yaşama isteğini temsil ediyor. Çocukluğundan yani içindeki enerjiyi ve merak duygusunu hissedebildiği anlardan kalma tek hatıra. Bu yüzden Oblomov, Ştoltzu her gördüğünde hayata karşı heveslenir ve ayaklanır oluyor fakat Ştoltz yanından gittiğinde donma tepkisi devam ediyor. Evet, donmak. Oblomovu içinde bulunduğu "ayağa kalkamama" ve uyuşukluk halinden çıkarmak isteyen dostlarının anlayamadığı şey, Oblomov'un donduğu gerçeğiydi. Oblomov tembel değildi. Uyuşuk olmayı sevmiyordu aksine çok mutsuzdu böyleyken. Fakat donmuştu. Yerinde kaldı ve kimse onu anlayamadı. Kendisi bile. Martin'den sonra etkilendiğim ilk adam oldu Oblomov. Martinle ortak noktası bir kadının onları çukurdan çıkarma çabasıydı. İkiside etkilendiği kadınlar sayesinde o kuyudan yukarı çıkmaya heveslendiler. İkisi de ilk defa gökyüzünü gördüler ve sonsuz mavilikle büyülendiler. Oblomov gökyüzüne aşağıdan bakmayı tercih etti. Kuyudan hiç çıkmadı. Gökyüzünü eski bir dostu gibi selamladı. Martin ise hırslıydı. Tanışsalardı Ştoltz'un gözlerini dolduracak bir arkadaş olurdu. Fakat kuyudan çıkmayı başardığında dışarısı hayal ettiği gibi değildi. Aşağıdan bakıldığında gözünde büyüyen mavilik yukarı çıktığında kara bulutlarını da gösterdi yağmurunu da. Martin gerisin geri kendini kuyudan aşağı bırakırken onu büyüleyenin mavilik değil de kuyudan yukarı çıkma arzusu ve aldığı yol olduğunu anlamıştı. Bu iki karakterin kaderlerinin bir yerde çakıştığını düşünüyorum. Fakat nerede olduğunu çözemiyorum.
Oblomovluk
Oblomovİvan Gonçarov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202149,9bin okunma