···Okunma: 09 Haziran 2017 01:47 Ah oblomov ... bir insan kendi hayatını ancak bu kadar haraketsiz geçirebilir yine ancak bu kadar tembel bir şekilde hayatını devam ettirebilir . Kitabi okurken bazen oblomova kızıp artık; kalk ve yaşa, gez ,dolaş diye bagirasim geliyordu . Ayni zaman da kendime oblomovluk bulaşır diye korkmadim değil . Evet kitapta oblomovun içinde bulunduğu tembelliğin haraketsizligin ve herşeye kayıtsız kalışinin adiydi oblomovluk. Gonçarovun da dediği gibi oblomovun kalbi derin ve dipsiz bir kuyu gibiydi o bütün insanlari sevebilirdi saf bir sevgi ile . Oblomovu seveceksiniz hikaye de herkesin sevdigi gibi . Yine kendinizi bazen stolzun yerine koyup ona yardim etmek için elinizden geleni yapacaksiniz. Bazen de kendinizi oblomov gibi yatakta ayni o sabahligin içinde hayal edeceksiniz ona hak vermek isteyecek onu anlamaya calisacaksiniz . Neden sürekli bu haldeydi ve neden diger insanlar gibi yaşamıyordu . En az diger insanlar kadar da akıllı olan biri neden planlar yaparken başka insanlara ihtiyaç duyardı . Neydi ondaki, kendine olan guvensizlik mi yoksa bu hayatta yasamaya değer bir şey bulamamasindan dolayi kendi hayatını salivermesi mi ? .
Bu eser hakkında yazılacak hem çok şey var hem de yok . Şöyle de diyebiliriz . Çoraplarını dahi usaklarina giydiren bir insan düşünün . Tembellikten, hantalliktan , haraketsizlikten pis kokuşmuş odasinda hayatini devam ettiren biri. Sevgisine dahi sahip cikamayan yada sevgisi için herhangi bir fedakarlik yapmayan bir oblomov düşünün . Oblomova bu taraftan bakarsak yazilacak bir sey yok ama diger taraftan bakarsak onun saf temiz kalbinde hayata ve insanlara olan bakış acısı çok çok farklıydı . İnsanlar onu severdi bütün tembelliklerine rağmen çünkü onun kalbi , karakteri saf ve temizdi kirlenmemişti. En önemlisi de sanki hiçkimse onun kalbini kirletemeyecek gibiydi .
Evet anlaşıldığı gibi oblomov bir iyilik abidesi olmasa da dürüstlüğünden ve insanlığındn en ufak ödün vermeyen ayni zaman da kendisini değişime cok önceleri kapatan için de bulunduğu haraketsiz tembel ortamdan bir türlü cikamayan çıkmakta istemeyen bir beyefendinin hayat hikâyesine tanık olacaksınız .
Cok seveceksiniz oblomovu . Size çok şey katacak .