2022 10. kitabı
Mustafa Kutlu – Mavi Kuş Değerlendirme Yazısı “Şimdi gülsün mü, ağlasın mı? Hem gülsün hem ağlasın. Hayat budur işte.” Aslında kitabın genelinde ele alınan ve okuyucuya aktarılmaya çalışılan duyguların temelinde bu cümlelerin yattığını, ve bu iki cümlenin biz okuyuculara tüm kitabı özetler nitelikte olduğunu düşünüyorum. Bir otobüs var, üstelik “Mavi Kuş” diye anılan bir otobüs. Bu otobüs farklı yaşlarda, farklı kültürlerde, farklı dünyalarda insanları macera ve aksilik dolu bir yolculukta bir arada tutmakta. Bu otobüsteki insanların her birinin bir telaşı var. Her birinin bir yaşayış gayesi, yaşarken tutundukları bir dalları var. Bu insanların her biri kendi içlerinde okunmayı bekleyen birer kitap. Yazar okuyucularına tek bir kitapta; birden fazla insanın, yani birden fazla kitabın hikayesini sunmakta. Bu vesileyle kitaptaki karakterlerin zihin dünyalarını da kendi zihin dünyamıza taşımış bulunuyoruz. Her bir karakterin düşüncelerini kendi zihin süzgecimizden geçiyor, onları anlama çabamıza ışık tutmuş oluyoruz. Örnek verecek olursak, Mavi Kuşun şoförü Deli Kenan. Yakın arkadaşının kız kardeşine âşık oluyor. “Ne yapacaksın, gönül kuşu diye bir kuş cinsi var; hangi dala konacağını bilemezsin ki.” Deli Kenan bir şekilde kalbinde gizlediği o yangını söndürüyor. O yangının küllerini de yüreğinin en dibine gömerek aşka da, evliliğe de tövbe ediyor. Bu vesileyle bizler de Deli Kenan’ı, Deli Kenan yapanı az çok anlıyoruz. Unutmak, insanın aşkını unutması elbette kolay değildir. Ama insan unutamazsa yaşayamaz ki. Zaten yaratılışında vardır unutmak. Dilimize Arapçadan geçmiş bir sözcük olan “nisyan” unutmak anlamına gelir. Ve bir nevi, insan kelimesinin kökenidir. Mustafa Kutlu’nun da dediği gibi “Unutmak olmasa İnsanoğlu nasıl yaşardı bunca acı ortasında. Ya hatırlamak! Evet, o da var. Ömür böyle geçiyor işte; kâh unutup kâh hatırlayarak.” Zihnimiz kimi zaman kötü anlarımızı iyi anılarla cennete çeviren bir iyilik, kimi zamanda iyi anlarımızı kötü anılarla cehennemden farksız kılan bir illet. Zeynep Utkan
Mavi KuşMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 201114,9bin okunma