2022 17. kitabı
Okunma: 09 Eylül 2022 11:08
𝑶𝒖𝒕𝒍𝒊𝒆𝒓𝒔 (Ç𝔦𝔷𝔤𝔦𝔫𝔦𝔫 𝔇ışı𝔫𝔡𝔞𝔨𝔦𝔩𝔢𝔯) Başarıyla ilgili hepimizin genel yanılgısı zekadır. Daha zeki insanların daha başarılı olduğu zannına kapılırız. Sn @malcolmgladwell bu işin aslında böyle olmadığını örneklerle ve bilimsel verilerle ortaya koyuyor. Başarılı olabilmek için öncelikle çok çalışmak gerekiyor bunda hemfikiriz. Çok çalışmayı Gladwell 10 bin saat kuralı ile açıklıyor. “Malcolm Gladwell'e göre; temel olarak bir konuda uzman olabilmek için toplamda 10 bin saat o konu üzerinde çalışılması gerekmektedir. Buna göre bir konu için yıllarınızı ve önemli oranda vaktinizi harcamadan başarıya ulaşmanız mümkün değildir.” Bunun dışında başarı etkileyen faktörler olarak aile, doğum tarihi ve kültürel mirasın önemine değiniyor. Açıkçası bu faktörleri açıklarken kullandığı tezler ve ulaştığı sonuçlar beni çok şaşırttı okuduğunuzda sizleri de şaşırtacağına eminim. Malum olduğu üzre ben kitapları okurken önemsediğim noktaların altını çizerim. Bu kitapta da altını çizdiğim çok satır oldu diyebilirim. Bunlardan birkaçını buraya bırakıyor ve kitabı muhakkak okumanızı tavsiye ediyorum. ~ Alıntılar “Yılda 360 gün yataktan güneş doğmadan önce kalkabilen hiç kimse ailesini zengin etmekte başarısız olmaz.” “Oysa Doğu’nun ve Batı’nın sayı sistemleri arasındaki farklılıklar çok farklı bir şey ortaya koyuyor; matematikte başarılı olmanın temeli bir grubun kültürü de olabilir.”
OutliersMalcolm Gladwell · MediaCat Yayınları · 202210bin okunma