Kafkas Esiri
2021 204. kitabı
Merhabalar :) Bugün, Rus Edebiyatı'nın babalarından biri olan Lev Tostoy'un "Kafkas Esiri" adlı öyküsüyle geldim. Daha önce yazardan Diriliş, İnsan Neyle Yaşar gibi eserleri okuyup çok beğenmiştim. Uzun zamandır da Tolstoy'dan bir eser okumadığımı fark edip, bu kısa öykü ile bir başlangıç yapmaya karar verdim. Kafkas Esiri, kısmen Tolstoy'un 1850'li yıllarda orduya yazıldığı dönemlerde yaşadığı kendi deneyimlerine dayanıyor da diyebiliriz. Kitabımızın konusu kısaca şöyle; Ivan Jilin Rus ordusunda subay olan genç bir adam. Annesinin mektubundaki "eve dön" çağrısına uyarak yola çıkar. Ama bir yandan savaş devam etmektedir. Jilin esir düşer ve götürüldüğü köyde başka bir arkadaşının da esir tutulduğunu görür. Jilin'in, Kafkas Dağları'nda bir Tatar köyünde esir olduğu sırada yaşadığı psikolojik gerilimi muhteşem bir gerçekçilik ile anlatan Tolstoy'un kalemine bir kez daha hayran kaldım. Çok kısa sürede bitirebileceğiniz bu güzel kitabı Tolstoy ve öykü okumayı seven herkese öneririm. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostluk.
Roman
Kafkas EsiriLev Tolstoy · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20202,681 okunma