2022 4. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2022 14:01
Yazarın ilk okuduğum kitabı. Bundan mütevellit yazarla tanışma kitabım diyebilirim. Kendime, neden bu kadar geç tanıştım böyle bir yazar ve böyle bir kitapla diye eseflendim doğrusu. Fakat ne kadar geç olursa olsun nihayetinde böyle bir kitabı okuduğum için ve yazarı tanıma şerefine nail olduğum için kendimle, kitabı bana gönderen arkadaşımla da kıvanç duydum aynı zamanda. Az bir süre de olsa Ankara'da yaşamam hasebiyle olacak ki kitap beni gerçeklik algımdan soyutladı. Kitap bir Ankara romanı olduğu için sanki olayları izleyip, karakterleri tanıyormuşçasına kitabı ben yazmışım gibi bir hissiyata büründüm. Kitap o kadar bende etti beni kendine. Karakter analizleri fevkalâde idi. Olayları o kadar güzel ele almış ki tam ne anlatıyor bu dediğiniz noktada bir tanıdıkla karşılıyor veyahut ben neredeyim, kayboldum sanırım dediğiniz anda tanıdığınız bir sokağa çıkıveriyorsunuz. Ortada kuruması nedeniyle kesilen bir kavak var. Ve etrafında toplanan insanlar. Tabii bu kavak metaforik olduğu kadar realist de fakat anlatımın güzel olması sebebiyle o tarafa kafa yormaya bile gerek kalmadan satır aralarında bunları bildirmeyi de ihmal etmiyor sayın Soysal. Havas ve avam insanlara da değinmeyi ihmal etmiyor. Kültür, gelenek, saygı, hoşgörüyü de müthiş bir tezatlık içinde ele alıyor. Film, sinema, aktörlerden de bahsetmeyi es geçmiyor. Ankara halkı üzerinden bilumum bütün insanımızın genel durumunu da mercek altına alıyor. Müthiş bir gerçeklik. Tarih romanı demek biraz sığ kalır faraza öyle olmuş olsun insanımız bir milim bile ilerlememiş manasına çıkıyor o halde. Ne yazık. Benzer kitaplar okudum Vedat Türkali ve Ayfer Tunçtan aşina olan bilir. Demek ki bu tarz anlatımları, karakter çokluğunu seviyorum. Okunmaya değer kitaplar her biri. Öğle vaktinde bazı güruh tarafından çıkarılan seslerle uyanmış gibi bir kitap. Sonra seslerin nazarı dikkatimizi cezbedip camdan oraya doğru, kalabalığa doğru meraklı gözlerle bakıp ne oluyor orada diyerek, kendini yaşamın içine dahil etmeye çalışıyormuş gibi bir kitap. Kimisi farkında bu yaşamın kimisi değil. Şiir kalın şiirle kalın.
Edebiyat & Roman
Yenişehir'de Bir Öğle VaktiSevgi Soysal · İletişim Yayınları · 20122,971 okunma