Kitaptan çok yazarı konuşmak
2022 15. kitabı
İlk defa bir kitabı okuduktan sonra üstüne konuşacak, anlatacak şeyler bulmakta zorlanıyorum :) Bir kesim kitabı çok yüceltirken bir kesim çok boş olduğundan bahsediyordu. O yüzden hiç beklentiye girmeden okudum. Zaten kitap da size bir şey vadetmiyor. Çıkartılacak bir ders yok. Bilinç akışı tekniğiyle yazılmış. Okuldan atılan 17 yaşındaki bir gencin üç günlük macerasına eşlik ediyorsunuz. Kitapta gecen argo kelimeler çıktığı dönemde birçok defa sansür yemesine sebep olmuş. Yine de en çok satan kitaplar arasına girmeyi başarabilmis. Kitap bende ne yöne gidecegini bilemeyen, yolunu bulamamis bir arkadasimin samimi bir şekilde içini döküyor izlenimi yarattı. Yer yer isyanda bulunuyor, kimi zaman yeni şeyler kesfediyor. Ana karakter birkaç defa herkesten uzakta bir kulübede yaşamanın hayalini kurarken ne ilginçtir ki gercek hayatta yazar da belirli bir üne kavuştuğunda herkesten uzaklaşip ormanın içinde bir kulübede inzivaya çekilmiş. Daha önce Fransızca çevirisinden 2. defa çeviri yapılarak ' Gönülçelen' şeklinde yazın dünyasına girmiş olan kitap daha sonra Çavdar Tarlasında Çocuklar olarak cevirilmis. Kitabın benim için tek etkileyici kısmı kardeşi ile konuşurken bir şiiri yanlış anlaması üzerine söyledikleri; " ...hep büyük bir çavdar tarlasında oynayan çocuklar getiriyorum gözümün önüne. Binlerce çocuk, başka kimse yok ortalıkta. Ve çılgın bir uçurumun kenarında durmuşum. Ne yapıyorum, uçuruma yaklaşan herkesi yakalıyorum. Bütün gün yalnızca bu işi yapıyorum. Ben çavdar tarlasında çocukları yakalayan biri olmak isterdim. Çılgın bir şey bu, biliyorum, ama ben yalnızca böyle biri olmak isterdim. Biliyorum, bu çılgın bir şey."
Çavdar Tarlasında ÇocuklarJ. D. Salinger · Yapı Kredi Yayınları · 202171,2bin okunma