Merhaba.
Gayet zengin bir dile sahip olan Sabahattin Ali'nin öykülerinden derlenmiş bu eser,16 farklı öyküden oluşmaktadır. Yani her öyküsü farklı bir konu ihtiva etmektedir. Lakin şahsımca hepsinin ortak elde ettiği özellik; Yazarın her ne kadar bu derlenmiş öyküleri hakkında 'Sadece kendim için bir ehemmiyeti vardır ki, bu da onları başkalarına okutmak için bir sebep olmaz' dediyse de şahanelik ve ustalık barındırmalarıdır. Evet her öykü birbirinden iyi kurgu ve zengin bir dille neşredilmiş. Sabahattin Ali'nin okuduğum eserlerinden oldum olası kelime dağarcığım hep istifade etmiştir. Bu Değirmen adlı eserinde de farketmeksizin durum aynı oldu. Kitap bu kadar Arapça ve diğer dil kökenli kelimeler barındırmasına karşın gayet akıcıkla bir çırpıda bitiveriyor.
İçerisinden en beğendiğim öyküler sırasıyla, "Değirmen, Kurtarılamayan Şaheser,Viyolonsel"oldu. Fakat yenilemek istiyorum ki; Edebiyat dünyası'nın usta kalemlerinden biri olan Sabahattin Ali'nin bu eserinin her öyküsü okunmaya değer. Sizlere bu eseri okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Şimdiden okuyacaklara ve hâlihazırda okuyanlara keyifli okumalar dilerim..
Kitaptan alıntılarım;
"Gerçi ellerim kımıldamakta güçlük çekiyor ve gözlerim yazdıklarımı görmüyor, fakat ne ehemmiyeti var? Artık hakikatin pek yakınındayım."
"Bilhassa bu kadar kalabalığın içinde yalnızlık ne acı oluyor yarabbi!.."