2022 60. kitabı
İnsan hayatı hep bir Döngü içinde midir? Eğer öyleyse insanı buna sürükleyen şey kaderi midir yoksa yetiştirilme biçimi mi? Hepimizin hayatında yaşadığı iyi kötü anıları var. Aslında hepimiz zamanında bir şeylerden şikayetçiydik. Ben asla böyle yapmayacağım dediğimiz ne varsa aslında az yada çok farketmeden yapmıyor muyuz? Ne yaparsak yapalım hem ailemizden gelen genetik aktarımlar hem de yetiştirilme biçimimiz bizim ilerleyen hayatımızı az yada çok etkiliyor. Bu etkileme bazen iyi bazen de geçmişten gelen travmaların aktarımıyla kötü yönde olabiliyor. Bu kitapta bir annenin geçmişinde yaşadığı travmalar ve acı hayat sebebiyle kızlarına yaşattığı acıları okuyoruz. Terk edilme korkusuyla aslında kızlarının her şeyini hayatlarını ellerinden aldığını görüyoruz. Sevgi görememiş ve anne sevgisinin ne olduğunu bilmeden evlendirilen birinin çocuklarına olan sevgisizliğini ve kardeşlerin birbirini sevememesini okuyoruz. Her kadının düşüncelerini duygularını yaşayışlarını kendi ağzından okuduğumuz bir roman. Serpil, Nihal ve Aysel üç kadın birbirine akrabalık bağı ile bağlı ama birbirlerinden bir o kadar uzak üç kadın. Serpil annesi tarafından 5 yaşında terk edilmiş babasıyla büyümüş bir kız çocuğu dükkana Hasan adında birinin dadanmasıyla fikri bile sorulmadan sevip sevmediği sevilip sevilmediği öğrenilmeden okumak isterken sırf etraftan laf söz olur diye 18 yaşında evlendirilir. Daha evlendiğini bile anlayamadan anne olur. Kocasının erkek çocuk isteğini yerine getiremediği gibi bir de evde boğaz sayısını artırmıştır. Kocasının çalışma bahanesiyle gidişine şahit olur ve kızlarını tek başına büyütür ama o zaman söz verir hiçbirini asla yanından ayırmayacaktır ama bilir yanında kalan kişi sadece Nihal olacaktır. Aysel hırçındır çünkü bilir gideceğini anlar. Kocasını sevmeyen bir kadın sevgiyi bilmeyen bir kadın çocuklarına da sevgi göstermeden büyütür. Nihal sakin sessiz hep baskılanan taraf olarak kalır. Aysel ise tam tersi. Nihal bir hayatı boyunca özgür olamamış evde tıkılıp kalmış geri planda tutulmuş ve annesine bakmak zorunda bırakılmıştır. Bu yüzden de kardeşine de annesine de kızgındır. Kardeşine onları bırakıp gittiği için onu o evde bıraktığı için hayallerini kardeşinin yaşadığını onun ise o eve hapis gibi kaldığını düşündüğü için kızgındır. Annesine ise ne yaparsa yapsın Aysel kadar sevilmediğini düşündüğü için kızgındır. Aysel ise hırçın dik başlı bie karakterdir. Bir gün artık dayanamaz ve evden gider. Bir meyhaneye şarkıcı olarak girer. Orda bir adama aşık olur kaçarlar. Adam Ayselin hamile olduğunu öğrenince bebeği istemez ve terk eder. Aysel ise eski çalıştığı yere sığınır ama kovulur. Bebeğini kardeşine bırakır ve kendisinden bir daha haber alınamaz. Aysel’in kızının her şeyi öğrenip araştırmasıyla gerçekler açığa çıkar ve döngü kırılır.
Roman
DöngüZeynep Çavdar Öznur · Arte İlk Yayınevi · 202210 okunma