2022 235. kitabı
Edebiyatımızın öncü kadın yazarlarından Halide EDİB ADIVAR, üretlen kalemiyle yaşadığı çağın gerçekçi bir portresini çizmişti. Halide EDİB ADIVAR, anlarını iki cilt halinde kaleme almış; bu iki cildi de hayatının ayrı dönemlerinde yazmıştı. Mor Salkımlı Ev, yazarın çocukluk günlerinden 1918 yılına kadar olan dönemi anlatır; “İstiklâl Savaşı Hatıraları" alt başlığını verdiği Türk’ün Ateşle İmtihanı ise bu tarihten 1923 yılına kadar yaşananları. Mor Salkımlı Ev’de ülkesinin tarihine hem bir aydın hem de bir eylemci olarak büyük katkılarda bulunmuş bir yazarın yetiştiği yıllar anlatılıyor. “Evin kendisi, çocuğun hafızasında Mor Salkımlı Ev yaftasını taşır. Bu ev, yarım asırdan ziyade, bazan da her gece, bu küçük kızın rüyalarına girmiştir. Arka taraftaki bahçeye nazır pencereler, çifte merdivenlerin sahanlıklarındaki ince uzun pencereleri, baştan başa mor salkımlıdır ve akşam güneşinde mor çiçekler arasında camlar birer ateş levhası gibi parlar…” “İçimde, mor salkımlı bir ev var, Beşiktaş taraflarında idi. Çocukluğum o evde geçti, gittim aradım, bulamadım, yanmış… Onu yazacağım.” Tavsiye etmem, sıkıcıydı açıkçası.
Mor Salkımlı Ev
Mor Salkımlı EvHalide Edib Adıvar · Can Yayınları · 20253,694 okunma