Selâm
#josephconrad
#karanlığınyüreği
"Açlık korku tanımaz, hiçbir sabır onu aşındıramaz, açlığın olduğu yerde tiksinti barınamaz; batıl inanca, itikada ve ilke diyebileceğimiz kavramlara gelince, rüzgarda savrulan saman tozundan başka bir şey değildir bunlar.”
Bugün sizlere Joseph Conrad'ın kalemiyle tanışma kitabım #karanlığınyüreği kitabıyla geldim.
Yazarın üslubu; araştırmacı, gözlemci bir gazetecinin anlatımına yakın. Anı ya da gözlem aktarımı sade bir anlatımı tercih etmiş; olayları ve hissettiklerini zaten yeterince dehşet verici bulduğundan olsa gerek fazla abartılı betimlemeler yapmamış. Yer yer fantastik, sürrealist sayılabilecek ifadeler kullanmış.
Romanın kahramanı veya ana karakteri başlangıçta Marlow gibi görünse de, ilerleyen sayfalarda kahraman Kurtz olmaktadır. Kurtz bir kahraman mıdır, sembol müdür, iyi midir kötü müdür, cesur mudur korkak mıdır; anlayamadım Conrad bilerek, isteyerek okuyucuyu tereddüt içinde bırakmaktadır. Josep Conrad Kurtz karakterinde, insanlığın karanlık yönünü anlatırken; sanki, kendi karanlık yönümüzle de yüzleşmemizi istiyor. Çeşitli çağrışımlar ve imgelerle Kurtz’a gerçeküstü bir görünüm de kazandırarak, onu unutulmaz bir roman kahramanına dönüştürmeyi başarmış.
Bu okumadan ne anladın derseniz.
Bitmek, tükenmek bilmeyen, dizginlenmeyen merak, hırs ve açgözlülüğün hem bireylerin hem de toplumların hayatında, onları başlangıçta tahmin dahi edemeyecekleri ve sonra da geri dönemeyecekleri ve hatta içinde kaybolacakları durumlara sürükleyebileceği gerçeğinin olduğunu düşünüyorum.
Kediyi sadece merak değil; hırs, açgözlülük, kural ve sınır tanımazlık da öldürür.
Ruhunuzdaki karanlığın derinliğine bir yolculuk yapmak isteyenlere önerimdir...
#dünyaklasikleri #ingilizklasikleri #afrika #denizcilik #günlük #pusula #kongo