2022 78. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2022 23:54
"Her devrim bünyesinde devirdigi değerlerin tohumlarını barındırır ve zamanla devirdiği sistem yeniden yüzeye çıkar. " (S.543) Bilen bilir tutukluluk, cezaevi, hapishane, sürgün vs konularına dair kitaplara ilgim biraz daha fazladır. "Bir İnsan" bu vesileyle okuma kadrajıma giren kitaplardan biriydi. Üstelik Yunan Edebiyati neredeyse sadece Kazancakis'ten ibaret gibi duruyorken yaşanmış, yakın tarih kokulu böyle bir kitabı okumamak olmaz diye düşündüm. (Kitabın yazarı İtalyan olsa da :)) Şimdi sadece "iyi ki" diyorum. Devlet eliyle zulüm, işkence, baskı konulu kitap sayıları epey fazladır. Fakat bu genel kavramları kişiler üzerinden ve gerçek bir kurguya yedirerek anlatmak hem zor hem de eleştiriye fazlasıyla açık bir alan gibi geliyor bana. Kitabın yazarı Oriana Fallaci, Panagulis ile tutkulu bir aşk yaşamış olmanın getirdiği fırsattan da yararlanarak kitapta Ona yazılmış bir anlatım tekniği kullanmış. Yani kitap 2. tekil şahısla yazılmış. 6 bölümden oluşan eser de Panagulis'in dönemin başbakanı olan Papadopulos'a suikast girişimiyle başlıyor ve kendine yapılan suikastle bitiyor. idama mahkumiyet, Dostoyevski gibi ölüm anını beklemekle geçen bir süreçten sonra affedilip mezar gibi bir cezaevine konuluyor. Burada mükemmel şiirler yazıyor. Hatta delicesine güldürdüğü zamanlar oluyor. Sonra cezaevindeyken de af çıkıyor ve artik özgür (!) Şiddete olan meylini şöyle savunuyor;" Sokakta yürürken biri gelip size aniden tokat atsa veya kavga çıkarsa ne yaparsınız? Siz de ona tokat atar veya dayak atarsınız. Peki biri sizin düşündüklerinizi söylemenizi yasaklasa veya farklı düşündüğünüz için sizi hapse atsa ne yaparsınız? Onu öldürsün, başka çaren yok!" Yaklaşık 650 sayfa olmasina rağmen oldukça akıcı olan, bazen güldüren çoğu zaman düşündüren kesinlikle okunmasi gereken bir eser olduğunu düşündüğüm çok iyi bir kitaptı. Herkese tavsiyemdir. Keyifli okumalar.
Bir İnsanOriana Fallaci · Akılçelen Kitaplar · 201776 okunma