Puan vermedi·222 syf.··Beğendi
Derleyen ve Türkçeleştiren:
Kâmuran Şipal
Ama İsis bir ezgi tutturmuştu:
Horus tahta oturdu.
Dokuzlar şenlik sevinci içinde, gökyüzü bayram ediyor.
Büyük Mısır firavunu olarak tahta oturan Horus 'u görenler çelenk takıyorlar başlarına.
Dokuz'ların kalbi neşe ve esriklik içinde, bütün ülke sevincinden bayram yapıyor, gördüler mi İsis 'in oğlunu.
Babasının, Busiris 'in efendisi Osiris 'in tahtına oturan Horus 'u.
✿
Herkese Merhaba
✧ Bugün sizlere @cemyayinevi 'nden çıkan masallar seçkilerinin okuduğum üçüncü kitabı Mısır Masalları kitabının yorumu ile geldim. Masal okumayı çok severim, özellikle bu seçkilerin her birini büyük bir keyifle okudum. O zaman ne diyoruz: Masallar küçükleri uyutmak için, büyükleri de uyandırmak içindir..
O nedenle ki, bu kıymetli eserler okunmalı..
✧ Antik Mısır'da yazının sihirli bir gücü olduğuna inanılırmış, bunu bir çoğumuz biliyoruz sanırım. Mısırlılara göre yazılan şeyler gerçek hayata müdahale edebilir, gerçek hayatı etkileyebilirlermiş. Bu sebepten ötürü negatif şeylerin çoğunun yazıya dökülmesi konusunda çekinilirmiş. Mısır diline yapılan sosyolinguistik bir inceleme "ölüm günü" gibi bir ifadenin olmadığı ancak aynı anlama gelen "şanssızlık günü" gibi bir ifadenin varlığını ortaya koymuştur. Bu inanıştan dolayı da tehlikeli hayvanları gösteren hiyeroglifleri içeren metinlere zarar verilmiştir. Zarar verilen metinler arasında piramit metinleri de bulunuyormuş. Zarar verilmeden günümüze ulaşan tehlikeli hayvan tasvirlerinin çoğunda hayvanın muhtemelen sonradan eklenen bir bıçak ile kesildiği görülürmüş. En çok zarar gören hayvan tasvirlerinden birisi f harfini ifade eden engerek yılanı tasviriymiş.
✧ Kitapta, Nil Deltasının verimli topraklarından çölün kumlarına uzanan bir coğrafyadaki sayısız tanrının, firavunların, büyücülerin dünyasına konuk oluyoruz. Kâmuran Şipal'in dilimize kazandırdığı bu masallar, edebiyatla ilgilenenlerin yanı sıra, Mısır mitolojisine ilgi duyanları da mutlu edecek harika bir eser.
Severek okuduğum bu eseri okumanızı isterim. Tavsiyemdir
Özellikle bu tür kitapları okumayı sevenler, yayınevinin bu seçkilerini mutlaka inceleyin derim.