2022 19. kitabı
Anton Çehov’un yazdığı öykülerden oluşan bu kitapta 8 tane öykü mevcut. Açıkça söylemek gerekirse kitaptaki tüm öyküleri okumadım, okumayı da düşünmüyorum sadece ilgimi çekenleri okudum ve incelemelerini yazdım. Bu öyküler de; Düello, Gelgeç Gönüllü, Altıncı Koğuş öyküleridir. Gelgeç Gönüllü öyküsünde sanatla ilgilenen Olga adında bir kadın ile doktor olan Dimov adında eşinin kasvetli hikayesini okuyoruz. Olga; kendini yetiştirmiş, sanata ilgili, resim yapmayı ve piyano çalmayı seven kültürlü bir kadındır ama fena bir kusuru vardır: ayran gönüllüdür... Olga’nın gönlünde eskilerin yerini hemen yenileri almaktadır. Dimov ise kendini bilime adamış çok çalışkan bir doktor, iyi kalpli, anlayışlı ve kibar bir eştir. Hikayeyi ilk okumaya başladığınızda Olga adındaki kadının eşini çok sevdiğini düşünebilirsiniz ama hikaye devam ettikçe hiç de öyle olmadığını göreceksiniz. Hikayeyi okumak isteyenler için ufak bir uyarı yapayım; buradan sonrası spoiler içeriyor. Hikayenin devamında Olga bir gün ünlü bir ressam olan Riyabovski adındaki arkadaşının kendisine açılmasıyla kendisini onun kollarına bırakır ve eşi Dimov’u aldatır. Gel gelelim Allah’ın sopası yok ya zamanla Riyabovski Olga’ya karşı ilk başlardakinden daha farklı bir tavır takınır; aslında Riyabovski de kadın düşkünü, kaba, nezaketten yoksun bir adamdır da Olga bunu fark edebilecek görüşe sahip değildir. Riyabovski bir süre sonra Olga’yı başka kadınlarla aldatır. Olga, Riyabovski’nin bu davranışını hazmedemez ve onun peşinden koşmaya devam eder ta ki eşi olan Dimov bulaşıcı bir hastalıktan dolayı yataklara düşene kadar. Olga, Dimov’un değerini Dimov yataklara düşünce anlar ama Mevlana’nın sözünde de vurguladığı gibi “Ben öldükten sonra, mezarıma gelsen ne olur, gelmesen ne olur? Ben öldükten sonra, ağlasan ne olur, ağlamasan ne olur! Sen benim değerimi yaşarken bilmedin ki; öldükten sonra, bilsen ne olur, bilmesen ne olur” Dimov sizlere ömür… Düello incelemesi: #188948906 Altıncı Koğuş İncelemesi: #189889389
Düello - Bütün Öyküler 6Anton Çehov · Everest Yayınevi​ · 2012170 okunma