2022 29. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2022 00:18
Italo Calvino Ben de daha roman devam ederken ben bunu bir daha okurum düşüncesi uyandıran tek kitaptı sanırım ... sonsuz, dipsiz, karmaşık, ciddi konsantrasyon ve kafa yormayı gerektiren bir kurguya sahip. Tam anlamıyla postmodern bir başyapıt. Birbirinden farklı kalemlerden çıkmış gibi duran ve birbirinin içine çok güzel yedirilmiş on roman taslağı, yarım kalıp zihnini darmadağın ederken, toparlamaya başladığın anda kahramanın sen yani "okur"olduğunu farkediyorsun. Roman içinde roman, roman içinde siz. okuyucuyu romana başrol yapmak ne muazzam bir düşünce, bu düşünce ne muazzam bir şekilde yapılmış Calvino tarafından... okurken kendinizi romanın baş karakteri gibi hissedeceğiniz bu romanı her edebiyatseverin okuması gerektiğini düşünüyorum.. her ne kadar zorlayacak bir kitap olsa da... Metne yerleştirilen kısa hikâyelerin hepsi çok iyi kurgulanmış, şaşırtıcı, yarım metinler. Calvino kitaplarında olduğu gibi bu kitabında lezzetli bir deneysellik ön planda Romanın geleneksel yapısını bozup onunla oynayarak, hikayeyi bölüp parçalayarak tam bir post-modernist klasiği çıkarmış ortaya. Ara ara uzun, virgüllerle birleştirilmiş felsefi derinlik içeren paragraf uzunluğundaki cümleleriyle yorsa da inanılmaz haz verecek türden Spoiler olabilecek bölüme geçiyorum.. Ama bu kitabın içinden kitabı en iyi anlatan bir kaç seçki var burda "Şimdi kaldığım yerden devam etmeye can atıyorum, ama tam kitabı açıp okumaya başladığımda kendimi yepyeni bir kitapla karşı karşıya buluyorum." "Bunun üzerine romanların yalnızca başlangıçlarından oluşan bir kitap yazmaya karar verdim. Kahramanı, sürekli kitabı yarıda kalan bir Erkek Okur olacaktı. Erkek Okur Z yazarının A romanını satın alacaktı. Ama bu kusurlu bir kopya çıktığı için okumayı sürdüremeyecekti... Kitabı değiştirmek için kitapçıya gidecekti..." Bir kitaptan ötekine geçerek yaptığın dünya turundan sonra döndüğün ve yola çıkmış olduğun kentinde elbette böyle bir kütüphane var. Okumaya başlar başlamaz ellerinin arasından uçup giden on romanın bu kitaplıkta bulunması gibi bir umudun var hâlâ.
Bir Kış Gecesi Eğer Bir YolcuItalo Calvino · Yapı Kredi Yayınları · 20153,608 okunma
1.022 Gösterim