Anneye yolculuk
2022 70. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2022 22:22
"Bu kitapta yer alan şahıs ve mekânların gerçekle alâkaları tamdır. Kahramanları hep yanlış ata oynayanlardır. Kediler, kadınlar, muhabbet kuşları, gözyaşları... hepsi sahiden vardır ve bir dönem yaşamışlardır. Şiirden hazzetmeyenler, ''Grapon Kâğıtları''nı yılbaşı ve diğer ehemmiyetli günlerde evi süslemek için kullanabilirler ya da bir ruh çağırma seansında, inatçı ruhlara seslenen uyduruk şarkılar olarak mırıldanabilirler." der Didem Madak kitabın arka kapağında. Aslında daha arka kapaktan bu kitabın bizden olup, ruhumuza ilmek ilmek işleyeceğinin spoilerını vermiştir yazar. Yazarımızın önce hayatından biraz bahsetmek istiyorum eğer onu tanırsak şiirlerinin derinlerine ulaşmak çok daha kolay olacaktır. Annesi Füsun Hanım da Didem Madak gibi şairlerimizden biridir. Hatta Didem Madak bu konuda annesini rol almıştır. Küçük yaşlarından beri annesi ile yaşayan Madak 13 yaşındayken annesini tümörden dolayı kaybetmiştir. Füsun Hanım vefat ettikten sonra babasının başka bir kadınla evlenmesini kabul edemeyen Madak babasını reddeder ve bir gün annesinin şiirleriyle tanışır. Didem Madak’ın tüm hayatını anlatmaya kalksam karşılaşacağımız görüntü hayal kırıklıklarından ibaret olurdu muhtemelen. Madak der ki: “Keşke gölgesine razı olan bir fesleğen olsaydım.” Hangimiz hayatımızın belli dönemlerinde bunu demedik ki? İnsan olmanın bir getirisidir bence olduğumuz konumun güzelliklerinin farkında varmadan fazlasını istemek sonrasında ise pişmanlıklarımızla yüz yüze gelmek zorunda kalmak. Madak’ın şiirleri her zaman ruhunuzun derinlerine gidip oraları sızım sızım sızlatır, kitabı tek seferde okumak pek mümkün gelmez bu yüzden. Çünkü Didem Madak, tüm acılarını mısralarına haykırmıştır. Kendisi de der zaten: “İzinliydim nasıl olsa dezavantajı bol şiirler yazmaya.” öyle güzel bir mısra ki, kimbilir hangi hayatlara dokundu bu mısra? Hayatımın tüm yıllarını annemle yaşamış biri olarak Madak’ın anne sevgisini, onu kaybetmenin verdiği acıyı şiirlerine yansıtması beni çok etkiledi. Çünkü kendimden bahsedecek olursam bence bir kız için, hele de babası ile yaşamamış bir kız için tutunacak tek dayanak annesidir. Artık o kız için annesi sadece bir anne olmaz. Anne ile kız, yoldaş olurlar, tüm hayatları boyunca güçlü kalmayı öğretir ona annesi, sevginin ne demek olduğunu ilk annesiyle hisseder, yeri gelir annesiyle birlikte ağlar yeri gelir birlikte güler. Annesi o sıcacık kucağı ve sevgi dolu elleri ile onun babası da olur yeri geldiği zaman, şahsen ben annemi kaybetmenin acısını düşünemem bile. Madak da acısını şöyle anlatır bize: “Ölen her kadın için bir şiir yazdım. Onları Muc'a evin karşılığında verdim , Çok ucuza. Artık bütün üzgün oluşlarımın adı: ANNE!” tek bununla da kalmaz öyle güzel anlatır ki annesini, şöyle der annesi için:”Sen kar yağmadan önce başkaydın, Kar yağdıktan sonra bambaşka. Sanki hep buluğ çağındaydım. Kuşlar zaptederdi her yeri, sabahları Binlerce kez söylerlerdi söyleyeceklerini Bizim hiç anlayamayacağımız bir şeyi Senin şarkıların aç kuşlara buğday saçardı Kediler yusyuvarlak dururdu karın ortasında Kar manzaralı bir resmin ortasında durur gibi Gri kediler sarmıştı etrafımızı, gri dağlar ... Bir tek senin çocuklar üşüyecek rengi saçların vardı.” Yazarımız öyle içten sevmiş ki annesini ölsem de keşke beni yeniden doğursa diye düşünür annesini. Gene yazarımız babasına da çok kırgındır bu konuda, beni en çok etkileyen sözleri şu oldu: “Yaşasaydın, hayatının ortasına Güller yığan bir adam olsun isterdim babam. Sen bir çocuk romanı annesi ol isterdim.” Sanırım yazarın acısına bu kadar ortak olmamın sebebi bu, herkes annesinin çocuk romanlarının annesi olmasını ister ama babasıyla konuşmayan çocuklar istemekle kalmaz bunun acısını çeker. Kısaca Madak çok acılar çekmiştir, kötü bir evlilik yapmış, geçim sıkıntısıyla bodrumda kalmış ve genç yaşında da vefat etmiştir. Madak okuduğum en iyi şairlerden biri, sizi etkilemeyecek tek mısrası bile yok. Boğazınıza oturan yumru ile devam etmek zorundasınız daha ilk kıtadan. Kendisine bir şans verip bu kitabı okumaya davet ediyorum. Kitaplarla kalın, iyidir okumalar.
Şiir
Grapon KâğıtlarıDidem Madak · Metis Yayıncılık · 201217,6bin okunma
bal bocegi
ARTIK SIKI OKUR OLABİLİR MİYİM LÜTFEN???