K491

@491_
Dinde aklı seçenler Rönesansı yaptı. Vahiyi seçenler Ortaçağ'da kaldı.
2022 40. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2022 17:44
İçtihat kapısı aslında İslamın doğumundan başlayan bir süreç. Bu kapsamda daha sornaki İslami devletler (Emevi, Abbasi) in İslam'ı devletin ayakta kalma direği olarak kullandıkları için ve her yenileşmeye yüz çevirdikleri için içtihat kapısı 7. YY dan beri kapalı. Bu kapanışta Türklerinde payı var. Özellikle Selçuklu döneminde saraya Vezir yapılan İran kökenli Nüzamül Mülkün katkısı çok fazla. Çünkü Şafi-Eşari çizgisini benimsemiş olan İmam Gazaliyi Saraya Danışman olarak almakla başlar tüm olay. İmam Gazali, Akılcı düşünmeyi öneren Mutezile mezhebine karşı, eşariliği karşı tez olarak doktirine ediyor. Ayrıca Mutezilere "kafir" yaftası yapıştırıp felsefyle uğraştılar diye din dışı olduklarını ilan ediyor. Ve İbni Sina, Farabi, Hasan Sabbah ve İbni Rüşt'ü İslamın kafirler olarak tanımlıyor ve bu kişilerin kitapları 19. YY da Osmanlı da Hüriyyetçiler döneminde, birde Türkiye Cumhuriyeti dönemi dışında hiç bi zaman okutulmuyor. Bu arada 10. ve 11.YY da bu felsefeci İslamcı alimlerin kitapları Batı Avrupa da kilise okullarında okutukuyor. Hatta Arapça dan Latin harflerin çevirerek Grek biliminin temelini atıp Rönesansı gerçekleştiriyorlar. Aydınlanmacı bilim insanlarını kafir ilan edenler ise Ortaçağ karanlığından bi türlü çıkamıyorlar ve günümüzde hala Ortaçağ karanlığında yaşamaya ve radikal kökten dinci-islamcılarla ve onların bağnaz ve mantık dışı fikirlerini meşru kabul ediyorlar.
İslâm Tarihi
İçtihad KapısıMerdan Yanardağ · Kırmızı Kedi Yayınevi · 2022115 okunma