Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Neseb ilmi
Resûlullah'ın akrabayı bilmeyi emretmesi, O'nun nesebinin ümmeti tarafından bilinme isteği, sahabîlerin nesebinin bilinerek tanınması ve bu şekilde onlara yönelik sevginin gösterilmesi, zekât dağıtımı konusunda bazı paylaşımların yapılabilmesi, mirasın uygun biçimde paylaştırılabilmesi, evlilikte bazı yasakların uygulanabilmesi, denkliğin sağlanabilmesi, hilafete gelecek kişinin soyunun belirlenebilmesi gibi gereklilikler nesep ilminin gelişmesini sağlayan temel amiller arasındadır.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
Türlerine göre biyografik eserler
1. TABAKAT Ortak özellikleri olan insanların olusturduklari grupları ele almak üzere telif edilmiş ilan eserlerdir. 2. TERACİM "Açıklamak" anlamındaki "terceme" kelimesinin çoğunluğunu olan teracim, kişiler hakkında biyografik bilgi veren eserler için kullanılmıştır. 3. MENÂKIB "Menkabe" kelimesinin çoğulu olan menâkıb da biyografik bilgiler ihtiva eden eserler için kullanılmıştır. 4. FADÂİL Şehirlerin, kişilerin ya da belirli zamanların faziletlerini öne çıkaran eserler olarqk kaleme alınmıştır. 5. SÎRET Özelde Hz. Peygamber (sav), genelde ise diğer insanların da hayatlarını anlatan eserlere sîre (çoğulu: siyer) denir. 6.AHBAR Haber kelimesinin cogulu olan ahbâr; kişiler, mekanlar için yazılan eserlere isim olarak verilmektedir. 7. MEŞAYİH Kişilerin hocalarını derlediği bir tür de me'cemüş-Şüyûh denen türden eserlerdir. 8.VEFEYÂT "Vefat" kelimesinin çoğulu olan "vefeyât" önemli kabul edilen şahısların vefat tarihlerini belirlemek üzere yazılmış kitaplardır.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Biyografik Eserlerin Ortaya Çıkışı
1) Biyografik eserlerin ortaya çıkışını ve gelişimini etkileyen sebepler arasında belli bir dönemin önemli şahsiyetleri hakkında bilgi verme ihtiyacı gelir. 2) Hadis tenkidi (Otto Loth) 3) Arapların ensâb ve biyografiye ilgisi (W. Heffening) 4) İslam'ın gelecek nesillere ilk safiyeti içinde ve tahrife uğramaksızın nakledilmesi. (İbrahim Hafsî) İslam dünyasında ilmi çalışmalar arttıkça ve bazı alanlara yoğunlaşılınca ilim adamları hakkında bilgi verilmesine ihtiyaç duyulmuştur. Zira bilginin güvenirliği, ilim adamının güvenilirliğiyle ilişkilendirilmiştir. Bu çerçevede ravilerin güvenilirliklerini ortaya koyan bilgiler, cerh ve tadil çalışmaları için temel oluşturmak üzere kullanılmıştır.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
Özellikle ilk dönemlerden itibaren ortaya çıkan gruplaşmalar sırasında hadisin otoritesine müracaat edilmek istenmesi ve hadis uydurmalarıyla karşılaşılması, zorunlu olarak hadisle birlikte referansı da muhafaza etmeyi gerekli hale getirmiştir. Kısa zamanda gelişen bu anlayış doğrultusunda biyografi literatürünün temeli atılmıştır.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
480 syf.
10/10 puan verdi
“Muhakkak ki size Resûlullah’da pek güzel bir örnek vardır.” (Ahzab sûresi, âyet 21) Gerek bu dünyâda, gerek bundan sonraki âlemlerde şerefli insan olmak, iyi insan olmak; kâinâtın efendisi Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellemi iyi bilmek, iyi tanımak, iyi anlamak ve ona gerçekten ümmet olmakla kâimdir. Bir Müslüman'ın gerçek
Siyer-i Nebi (Muhtasar İslam Tarihi)
Siyer-i Nebi (Muhtasar İslam Tarihi)Kolektif · Fazilet Neşriyat · 2018242 okunma
Peygamberlik silsilesinin son halkası olan Resûl-i Ekrem'in (s) hayatı, beşerî ve nebevi yönü, değişik İslamî ilimler tarafından ayrı ayrı ele alınıp işlenmiş ve çeşitli kitaplara konu olmuştur. Onun beşerî ve nebevî yönünü inceleyen kitap türlerinden ikisi şemail ve delâilü'n-nübüvve eserleridir. Prof. Dr. Yusuf Ziya Keskin (Yusuf Ziya hoca aynı zamanda benim de hadis hocamdır, kendisinden ders alma şansına sahip olmak ayrıcalıktır. Rabbim ömrüne bereket versin, bizlere de ilminden faydalanmayı nasip etsin inşallah)
Mana YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Telif ve Tercüme Siyerler
Siyer, Osmanlı döneminde daha çok edebi tarzda yazılmaya başlanmıştır. Siyer'e dair eserler, tercüme şeklinde lirik edebi unsurlar bakımından zengin olarak kaleme alınmıştır. Siyer eserleri telif-tercüme tarzında ortaya konulmuş ve bu eserlerde esas metne bağlı kalmaksızın müellifin kalemine ilham şeklinde gelen duygular samimiyetle anlatılmıştır. Eserler, manzum-mensur şeklinde kaleme alınmıştır. Bu eserlerden birçoğu günümüze gelmiştir. Özellikle telif eserler, Milli Kütüphane ve Süleymaniye Kütüphanesi gibi yazma eserlerin saklandığı kütüphanelerde mevcuttur.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
Bilinmeyen şeyin öğrenilmesini sağlayan bilgi, kılavuz" anlamındaki delil kelimesinin çoğulu olan delâil ile "Peygamberlik" anlamındaki nübüvvet kelimesinden oluşan delâilü'n-nübüvve tamlaması terim olarak "Bir peygamberin bizzat gösterdiği veya peygamberliğine alâmet olmak üzere kendisi dışında meydana gelen tabiatüstü olayları konu edinen, peygamberin getirdiği ilkeleri ilmi tahlillere tâbi tutarak bunların ilâhî kaynaklı olduğunu, dolayısıyla o peygamberin de hak peygamber olduğunu ispat olarak tanımlanabilir. Peygamberlerin gerçekleştirdiği tabiatüstü olaylar, benzerlerini meydana getirme açısından muhataplarını aciz bıraktıkları için mücize, nübüvveti kanıtladıkları için de delil-delail diye adlandırılır.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
İslam'ın Hıristiyan dünyasına karşı kazandığı ilk zaferleri, vakur fakat ateşli bir dille tasvir eden Vâkıdî, eseri zamanımıza kadar ulaşan birinci dönem tarihçilerinin en tanınmışlarındandır.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
İslamî dönemdeki iktisadi, içtimaî, siyasî, kültürel ve hatta dinî birçok olayın kökenlerini câhiliye döneminde aramak gerekir. Çünkü vahyin ilk muhatapları bizzat Câhiliye Arapları'dır. Bu nedenle İslam öncesi Arap tarihini bilmek siyer ilmi açısından son derece önemlidir.
Mana YayınlarıKitabı okuyor
665 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.