2022 56. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2022 00:00
Farklı ülke edebiyatlarına dair keşifler yapmayı pek severim. “O Koku” için “Mısır edebiyatında devrim niteliğinde bir kitap!” denmesi beni oldukça heyecanlandırmıştı. Özellikle “kırılma” yaratan eserler her ülke için oldukça önemli. Bu kitap da 1966 yılında zorlu bir süreçten geçerek yayımlanıyor ve 20 yılı aşkın bir süre yasaklı olarak mimleniyor. Kitabın girişinde (neredeyse yarısı) eserin yazım ve yayım sürecini anlatıyor yazar. Yazar her ne kadar roman diye ısrar etse de bu eser tam olarak bir novella. Kısacık ama uçlarda gezen bir içeriğe sahip. Tutuklanma, cezaevi ve ev hapsi süreçlerinden sonra bunalımlı bir süreç geçiren Sunullah İbrahim’in otobiyografik bir eseri “O Koku”. Evet, tekere çomak sokma niyetiyle yazılmış ve bile isteye ülkenin bir dolu aksaklığına ve Mısır toplumu üzerine eleştirel detaylara yer verilmiş ancak eser bittiğinde bana bir “devrim niteliğinde kitap” hissi yaşatmadı açıkçası. Ve şunu düşündüm: Türk edebiyatında devrim yaratan eserler ne kadar üst seviye imiş. Keşif niyetiyle okunabilir fakat “Çok da ş’apmamak lazım.”
O KokuSunullah İbrahim · Jaguar Kitap · 2013176 okunma
1 +1'leme