···Okunma: 20 Aralık 2022 22:33 Hayatlarında birşeyler başarıp, adlarını tarihte saklayan insanların yaşam öyküleri her zaman dikkatimi çekmiştir. Tolstoy'da hiç kuşkusuz severek okuduğum şahsiyetlerdendir.
Tolstoy'un kendi hayat hikayesini anlattığı; Çocukluk, İlkgençlik, Gençlik üçlemesinin sonuncu eseri olan, Gençlik; Tolstoy'un yaşadığı devrin toplumsal yapısını, üniversiteye giriş ile beraber hayatındaki değişiklikleri ve genişleyen arkadaş çevresini, soyluların yaşam biçimini ele alır.
Kitabın konusu; Tolstoy, üniversiteye giriş için belli aşamalardan geçer. Bunu mizahi ve gerçek bir kişilik ile ele alır. Daha sonra üniversiteye geçtikten sonra, hayatı bir değişime uğrar. Yeni arkadaşlıklar ve yeni bir çevre meydana gelir. Tolstoy, tanıştığı yeni arkadaşlarının ve hocalarının karakter tahlillerini bize sunar. Tolstoy'un başarılı olduğu derslerde sert bir mizacını görmüyoruz fakat başarısız olduğu derslerde hocalarını, başarılı olan arkadaşlarını anlatırken sert mizacını biz okuyuculara gösteriyor. Kendisini her detayı ile okuyuculara anlatması, kendi kişiliğine ayrı bir güzellik katıyor. Üniversiteye geçtikten sonra veya ergenlik dönemlerinde çoğumuz da olduğu gibi her gördüğü kıza aşık olup hayaller kuruyor. Bazı meselelerde bile bile yalan söyleyip işin içinden çıkmaya çalışması. Bir konu öncesinde olayı kafasında kurgulayıp, sonucunu düşünmesi. Tolstoy'un ilginç yanlarını okurken anlayabiliyoruz. Kendisine zor hedefler koyup, daha sonra hedeflerden vazgeçmesinde kendi karakterimi gördüm. Gençlik döneminde insanları ''comme il faut'' kavramına dayanarak ikiye ayırıyor. bu kavramın anlamı ; Fransızcayı çok iyi bilmek, uzun temiz tırnaklar, selam vermeyi, konuşmayı bilmek. Lakin daha sonra bu kavramın hayatında bazı yanlışlar ortaya çıkardığını söyleyerek öz eleştiri yapmıştır. Ayrıca kişiliğini ve hayatını anlatırken betimlemeyi çok güzel kullanıyor, bu da okuyucuya okurken haz veriyor.
Sonuç olarak; Tolstoy'un kişiliğini anlamak için, okunacak bir eser. Fakat üçleme serisinin diğer kitapları; Çocukluk ve İlkgençliği okuduktan sonra bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Tolstoy, farklı şeylere karşı direnç göstermeye çalışıyor. Tabi ne kadar başarılı oluyor, bu da okuyucunun yorumudur.