Modern çağ filozofu olarak da nitelendirebileceğimiz Prof. Dr. Caner Taslaman modern çağın düşünsel gereksinimini gidermek adına; incelemekte olduğumuz kitabında genel itibarıyla Kur'an'dan yola çıkarak, rasyonel kanıtlarıyla 10 başlık altında "İslam'ın neden doğru din olduğunu" izah etmeye çalışmaktadır.
Yazar; felsefe ve bilim çatısı altında genellikle nonteistler tarafından İslam aleyhinde ileri sürülen argümanlara cevap "niteliğinde" - niteliği vurgulamamın sebebi kitabın tartışma temalı olmaktan ziyade araştırma ve inceleme kitabı olması -, yine felsefe ve bilim yoluyla farklı bir perspektiften yaklaşarak İslam lehinde argümanlar öne sürmekte.
Her ne kadar defalarca tekrarlanan deliller gerçekliğinden bir şey kaybetmese de zihnin bir oyunu olarak insan gözünde sıradanlaşmaktadır. O yüzden "Kelam Kozmolojik Argüman, Ontolojik Argüman, Kur'an'daki Big Bang, Ahlak Felsefesi, Tabula Rasa Reddiyesi" vb. gibi sayısız kez görmüş olduğum argümanların yanı sıra Fıtrat Delilleri gibi yazarın kendi düşüncelerinin ürünü olduğunu düşündüğüm farklı argümanları da görmüş olmak açıkçası beni mutlu etti. Ayrıca yazarla bazı noktalarda farklı düşüncelere sahip olsak da kitabında, cımbızlama ile suistimal edilerek İslam aleyhinde konulan ve kullanılan ayetlerin "siyak-sibak" merkezli değerlendirmelerine memnuniyet duydum. Bunun dışında kitabın bazı kısımlarını şaşkınlık ve hayranlıkla ağzım açık bir şekilde okuduğumu da belirtmeliyim.
En çok hoşuma giden ise yazarın kitabı kendi fikir ve düşüncelerinden bağımsız bir şekilde yazmış olması. Sübjektif yorum içermiyor oluşu kitabın nesnel araştırma ve incelemenin bir ürünü olduğunu daha çok ön plana çıkarıyor.
Ayrıca unutulmamalıdır ki yazarın kitapta İslam lehine sunduğu deliller, birçok delilimizden yalnızca bir tanesidir. Bunun gibi İslam'ı ispatlayan nice deliller mevcuttur.
İlave olarak yazar, konunun gidişatından dolayı gayriihtiyari olarak derin felsefi terimler kullanmış. Konunun meraklısı olup da bu terimlere yabancı olan okurların - her ne kadar anlam bütünlüğü kaybolacak olsa da - sıkılmamaları adına bu bölümleri hızlı geçerek okumaları faydalı olacaktır. Bunu önermek her ne kadar hoşuma gitmese de sırf bu sebepten dolayı bu eserden faydalanılamaması hoş olmaz.
Kitap, samimi niyetlerle rasyonel delil peşinde olan okuyuculara gayet yeterli bir cevap olacaktır. Böylesi bir başyapıt için Prof. Dr. Caner Taslaman'a emeklerinden dolayı en içten teşekkürlerimi sunuyorum.
İyi okumalar.