Görülmeyenler Okulu
2022 29. kitabı
Booker edebiyat ödülü bakımından oluşturulan listeler biz okurlar için iyi bir okuma listesi olabiliyor. Armut Bahçesi de International Booker Prize ödülü uzun listede yer alan kitaplardan biri. Bu ödülün listelerine girmek belli bir okuma zevkini garanti ediyor bizler için. Armut Bahçesi de bu anlamda sert ve çarpıcı bir metin. Nana Ekvtimishvili aslında bir sinemacı ve eğitimini de bu alanda almış bir yazar. Armut Bahçesi de yazarın ilk romanı. İlk roman için gayet başarılı olarak addedebilirim. Kitap, arka planına Sovyetlerin dağılması sonrasındaki bir Tiflis'i alıyor. 1990'larda geçen hikayede mekan olaraksa bir zihinsel engelliler yatılı okulu seçilmiş. Her ne kadar zihinsel engelliler için demiş olsak da halkın arasında bu okula "gerzekler okulu" denmektedir. Bu şekildeki bir söylem bile bu çocuklara toplumun nasıl yaklaştığı konusunda fikir vermektedir. Hikaye, Lela ve diğer çocukların fiziksel ve psikolojik şiddete, istismara, hakarete ve zorbalığa uğramalarına odaklanmış. Bu anlamda hikaye çok güçlü bir zemin üzerine kurulmuş. Ancak hikayenin gücünü belli birkaç noktada hissedebiliyorsunuz. Bana göre yazar metnin tamamına bu gücü yayamamış ve üslup anlamında yetersiz kalmış. Özellikle Lela isimli karakterin geçmişine ilişkin daha derine inilebilir ve yaşamış olduğu kötü tecrübelere daha fazla edebi olarak yer verilebilirdi. Öte yandan sert ve çarpıcı anların yer aldığı bir metin okumak isteyen okurlar için kısa ve öz bir metin. Lela'nın İrakli isimli diğer çocuğun evlat edinilebilmesi için verdiği uğraşı, geçmişindeki ağır tecrübelere rağmen güçlü durma çabasını ve anne-baba olamamış insanların o çocuklara karşı en büyük günahının aslında onları dünyaya getirmek olduğunu okumak gayet sarsıcıydı. Yazarın sinemacı kimliğini de okurken fark ediyorsunuz zira kitap sanki bağımsız bir filme dönüşecekmiş hissi yaratıyor okurda. Armut Bahçesi Nana Ekvtimishvili
Roman
Armut BahçesiNana Ekvtimishvili · Profil Kitap · 2022132 okunma