Kim Hasta?
2023 1. kitabı
Okunma: 02 Ocak 2023 00:32
Altıncı Koğuş Anton Çehov Spoiler içeriyor! Altıncı Koğuş, Çehov’un yazdığı psikolojik bir novella. Kısaca Rusya’nın sakin bir kasabasında doktorluk yapan Andrey Yefımiç’in sağlıklı bir insan olarak yaşayışından deli olmasına doğru yolculuğunu anlatıyor kitap. Burada başkarakterimizin gerçekten hasta olup delirdiğini düşünmüyorum. Toplumun ve çevresinin onun birdenbire hastalanıp delirdiğini sanması onu hastaneye yatacak duruma getiriyor. Toplumun geneli akıl hastanesinde yatan insanlardan umudu keser ve onları insan olarak görmeyerek daha çok hasta ederler. Andrey Yefımiç de başlangıçta sorumlu olduğu akıl hastanesine uğramaz, oradaki insanları önemsemez bir görünüm sergiler. Kitap okuyup bira içerek sıradan bir hayat sürdürür. Fakat hastaneye gittiği nadir zamanlarda tanıştığı İvan Dmitriç - kendisi eğitim görmüş bir hastadır- doktorumuzda bazı düşünceler uyandırır. İkisinin sohbetleri doktorun aklına acaba buradakiler mi yoksa dışarıdakiler mi hasta sorusunu getirir. Bir süre sonra doktorun korktuğu başına gelir ve dışarıdaki hasta insanların onu akıl hastanesine kapatmasıyla son bulur hikaye. Kitabı okuduktan sonra bir insanın deli olup olmadığına toplumun karar verdiği argümanı bana oldukça mantıklı geldi. Çehov’un kalemiyle ilk defa bu eserle tanıştım ve kendisini okumaya devam edeceğim.
Rus Edebiyatı
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202687,2bin okunma