Bin Muhteşem Güneş (Midi Boy) Meryem ile başlıyor hikayemiz. Meryem, Celil adında zengin bir adamın gayri meşru çocuğu.Celil her perşembe hediyelerle geliyor . Meryem'in kafasında tapılan bir baba figürü Celil.
Meryem o gün terketmesey di evini,nanayı kalan hayatı nasıl olurdu diye düşünüyor insan kitabın kapağını kapadığı an. Evinden adımını dış dünyaya attığı ilk gün, Celil'in (baba)peşine düşüp istediği ilgiyi bulamaması ve döndüğünde Nana'yı (anne)ölü bulması kitabı o an kapatıp bir an küçük bir kalp ağrısı geçirmenize ve kitaba devam etmek için kendinizi hazır hissettiğimiz zamana kadar beklemenize neden oluyor .
Meryem Celil için;
" Sürekli seni düşünürdüm. Yüz yaşına kadar yaşaman için dua ederdim . Bilmiyordum . Benden utandığını bilmiyordum "
O Celil 15 beşinde kendinden nerdeyse 30 yaş büyük Raşit ile evlendiriyor Meryem'i . Sonrası tabiki eziyet,dayak, düşük yaptığı hamilelikleri,tek başınalığı ve çocuk yaşta evlendirilip yaşamayamadığı hayatı . Taki Leyla eve gelip kalan hayatını değiştirene kadar .
Leyla,
Kızların okuması gerektiğini düşünen aydın bir ailede büyümekte olan bir kız çocuğu .
Babi (baba);
" Bir toplumun kadınları eğitimsiz olduğu sürece başarıya ulaşma şansı yoktur, Leyla . Hiç yoktur ."
Leyla ailesini tam kentten ayrılacakları gün üstlerine yağan bombalar da kaybediyor.
Savaşın yaşanabilecek bütün kötü durumlarını hem fiziken hem de psikolojik olarak yaşıyor Leyla.
Raşit'in evinde kesişiyor yolları Meryem ile . Tarık dan bir kızı, Raşit den bir oğlu oluyor.
Savaşı, Taliban zulmünü, erkek egemenliğini , dayak , aşağılama, hor görülme , kimsesiz ve tek başına bırakılma durumlarının hepsini ağır bir şekilde yaşıyor Leyla ve Meryem . Öyle ki Taliban zulmünde artık açlıktan çocuklarını yetimhaneye vermek zorunda kalıyor .
Herkes Jack'i istiyor"dedi. Leyla Meryem'e.
" İşte mesele bu. Herkes Jack'in gelip onları felaketten kurtarmasını istiyor.
Ama Jack'ten hayır yok . Jack geri dönmeyecek. Jack öldü "
Bir bakıma Leyla için kendini feda ediyor Meryem. Ölüme gözü kapalı yürüyor,sonradan evine gelen,ona çocuklar ve kendisi sayesinde tekrar yaşama hevesi veren Leyla için . Leyla'nın yaşayamadığı, kaçırdığı, engel olunan, elinden alınan tüm mutluluğu Tarık ve çocukları ile kalan hayatında tekrar bulabilmesi için Raşit'in ölümünü tek başına üstleniyor ve ölüme yürüyor .
Afganistan tarihinin bir bölümüne ışık tutan, sovyetleri, mücahitleri,Taliban rejimini ve Amerikan savaşını belli bölümlerle bizlere sunan bir Khaled Hosseini romanı Bin Muhteşem Güneş . Okurken ne ara 250. Sayfaya geldiğinizi anlayamayacağınız dili sade, olay örgüsü anlaşılabilir ve gayet akıcı bir roman . Okuyunuz . Okutturunuz .
Son söz ;
Tüm güzellikler Meryemleri bulsun bundan sonra, iyi insanlara denk gelsin. Dünyaya getirdikleri güzel Leyla ve Azizeler olsun . Yollarına Tarıklar,molla feyzullahlar eşlik etsin . Dünyanın hiçbir coğrafyasında
" KADIN " Kırılmasın, ezilmesin, bükülmesin kendi yolunu kendi aklı fikri vicdanı ile yürüsün . Hiçbir erkeğin yasalarıyla eğilip, bükülmesin. Khaled Hosseini