Uruguaylı değerli insan ve futbol tutkunu Eduardo Galeano bizlere Dünya Kupasının evrimsel gelişimi, futbolda değisim, stadyumlar, kaleciler ve her mevkide oynayan futbolcuların bu oyunu hem sevmeleri hem de çilesini çekmeleri açısından gollü oyundan forvetsiz oyuna kadar nasıl bir evrimsel sürecin oluştuğunu adeta cımbızla seçtiği kelimelerle kısa kısa bölümler halinde özetlemiş bize kitabında.
Efsaneler Pele, Diego Maradona, Johan Cruyff ve daha nice isimi 1930'lardan başlayan bir yolculukta 2010 Dünya kupasına kadar bizlere anlatmış. Futbol dünyasının iki yarımküresi Kuzey ve Güney Yarımküre arasında bölünen Dünya gibi futbolda da Latin Amerika ve Avrupa hegomanyası halen sürmekte.
Eski spor müsabakalarında kaliteli oyun, fazla atılan goller dikkat çekmekte iken maalesef yazar bizlere kapitalizm, teknokratlar, para babaları ve kulüp başkanları ve futbolun içindekiler yüzünden forvetleri tükenmekte olduğu ve daha defansif bir oyuna mahkum az gollü maçlara sürüklenen futbol oyununun resmini göstermiş bizlere.
Oysa ona göre stadyumun bir dilinin olduğu, ister güneyli, ister kuzeyli, ister işçi, ister bürokrat, ister beyaz, ister zenci herkesin futbol oynamaya hakkı olduğu, Antonio Gramsci'nin dediği gibi açık havada oynanan insan sadakatinin krallığı idir futbol.
Fanatiklik her ne kadar futbolda elzem olsa da renklerin, iyi ya da kötü oyunun ve ırkçılığın, küfürün, şikenin egemen olmadığı sadece güzel oyunun konuşulduğu bir futbol isteriz biz seyirciler olarak. 10 üzerinden 6. Biraz gereksiz uzatılmış buldum. Meraklılarına futbol kitapları listesi de şu şekilde;
Simon Kuper - Futbol Asla Sadece Futbol DeğildirUğur Önver - Ronaldo'nun HikayesiJohan Cruyff - Benim Oyunum
Herkese sevgiler. Futbolla kalın...