Benim Oyunum

9786051980034

Virtüöz
2023 7. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2023 00:00
Yaşadığınız süre boyunca bir spora ne kadar etkiniz olabilir, neleri değiştirebilirsiniz? Belki de bu sorunun en net cevabını 1947 yılında Amsterdam'da küçük bir evde doğan Yahudi bir ailenin çocuğu veriyor. Yaptıklarıyla futbola total futbolu kazandıran bu adam aktif futbolu bıraktıktan sonraki dönemde de Barcelona'ya çoğu yıldızın yetiştiği akademiyi, Ajax'a adıyla anılacak olan stadyumu (Amasterdam Arena olarak bilinse de asıl adı Johan Cruijff ArenA şeklindedir) ve Dünya'ya da Cruyff vakfını kazandırıyor. Tarihin en büyük futbolcularından gösterilen Cruyff'un kendi elinden çıkan bu kitap alelade bir sporcu biyografisinden ziyade kişisel gelişim kitabı gibi. Çünkü Cruyff kitabından kendini nasıl yetiştirdiğini anlatmakla kalmıyor aynı zamanda sorunlarla nasıl başa çıktığını, beklentilerinin aksi durumlara nasıl hazırlıklı olduğunu detaylıca ele alıyor. Cruyff'un doğumuyla başlayan kitap futbolu bıraktıktan sonraki yaşantısı ve oğlu Jordi Cruyff'un babasının cenaze töreninde yaptığı konuşmayla sona eriyor.
·304 syf.·
2026 6. kitabı
Benim Oyunum Johan Cruyff 2026 yılının ilk kitabı... Futbol bir sanat, Johan Cruyff ise bu sanatın en iyi sanatçılarından biridir. Bu net. Nitekim "Cruyff Dönüşü" hareketi ve terimini futbol literatürüne ekleten kişidir. Ben, futbolcunun zeki ve akıllısını severim nitekim Cruyff da hem öyle bir futbolcuyu hemde kendisi de böyle düşünüyordu. Cruyff'ın da dediği gibi futbol akılla oynanır, bacaklarınla koşarsın. Bende böyle düşünüyorum futbol basit oyundur, akıl oyunudur sadece koşan bir spor dalı izlesek at yarışı izlerdik futbol ise akıl, teknik ve yetenek işidir. Cruyff bunu oyunu ve sözleriyle net biçimde gösterir ve vurgular. Kitabın içerisinde ise Cruyff'ın öyle sözleri vardı ki bu sözler sadece futbol ile açıklanamaz direkt hayatın içinden sözler ve insan ve hayata dair öğütler barındırıyordu, insana ve yaşama dair tavsiyeleri okumak güzeldi. Bir diğer hoşuma giden nokta ise çeviri diliydi, tercüme yapılırken bazı dublajlar da olduğu gibi yerelleştirme yapılarak bazı tabirler, ifadeler kullanılmış bu da okurken akışa uygun ve keyifli oluyordu yani Türkçe'de olan bir kelime veya tabir akışa uygun ve denk geliyordu. Çeviri olarak samimi ve başarılı buldum.
Futbol
2021 90. kitabı
Spor, özellikle de futbol konusunda biyografi ve otobiyografileri çok severim. Hem tanıdığımız isimlere daha yakın olabileceğimiz kapıları açarlar hem de sporu ve futbolu geliştirecek fikirleriyle kafamızdaki büyük ışıkları yakarlar. Bu anlamda Johan Cruyff'un biyografik eseri "Benim Oyunum", futbol alanında okuduğum en iyi biyografilerden oldu. Total futbolu geliştirdi, Ajax'a her seferinde olabildiğince sadık kaldı ve başarılar kazandı, Hollanda milli takımının bayrak adamlarından oldu. Bu açıdan futbol dünyasında özel bir yere sahip... Peki nedir bu total futbol? Rinus Michels'in ortaya çıkardığı, Johan Cruyff'un kusursuzluğa ulaştırdığı, topluca savunmayı ve topluca hücumu içeren bir futbol felsefesidir. Savunma, hücum bölgesinde ve hücum, savunma bölgesinde başlar. Hücumda alan genişletmeyi ve savunmada alanı daraltmayı amaçlar. Futbolcular kendi pozisyonsuzlaşır, farklı görevlerle donatılır ve hem savunmadan hem de hücumdan sorumludur. Futbola yön vermiş ve çığır açmış bir felsefedir. Şimdi kazandığı başarıların yanında Cruyff'un dünya futbolu için ne kadar önemli olduğunu anlıyor olmalısınız. Kitapta yalın bir dil ve sürükleyici bir anlatım tercih edilirken tamamen içten bir Johan Cruyff gördüm. Kitapta, çocukluğundan son günlerine geniş bir Cruyff otoportresi çiziliyor. Babasına çok düşkün ve babasının yakın arkadaşının Ajax malzemecisi olmasıyla hayatına yön veren kulüple erken yaşta tanışıyor. Babasının ölümünün ardından o malzemecinin Johan'ın annesiyle ilgilenmesi ve futbol konusunda kendisini desteklemesi, Cruyff'un Ajax takımına resmi olarak girmesini sağlıyor. Genç takım, as takıma çıkış, takımda önemli bir role bürünme derken Cruyff adından söz ettiriyor. Kulübün yanlış politikaları yüzünden, Barcelona'ya transfer olduğunda İspanya'yı da etkilemeyi
Kitap
Puan vermedi·304 syf.·
2017 47. kitabı
Öyle bir kitap ki, ilk sayfalarda duyduğum hisle son sayfalarda duyduğum arasında büyük fark var. Başta bana kibirli ve geçimsiz görünen yıldız futbolcu, sayfalar ilerledikçe çok benzediğimi düşündüğüm bir insana dönüştü. Şurası kesin ki futbol tarihinin gördüğü en özel isimlerden birisiydi. Ancak beni asıl etkileyen karakteri oldu. Ömrünü Ajax, Barcelona, Hollanda milli takımı ve son yıllarında da Cruyff vakfına adamış. İçinde bulunduğu pozisyonlarda her zaman açık sözlü olmuş, çalıştığı kurumu geliştirmek adına çalışmış. Ama ne yazık ki doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar sözünün doğruluğunu uygulamalı olarak öğrenmiş ömrü boyunca. Kitap, ömrünün son yıllarında Ajax'ta yaşadığı sorunlara bence fazlasıyla değinmiş. Belki de anıların tazeliği buna neden olmuştur. Futbolculuk günlerine daha çok değinmesini isterdim. Geriye harika bir isim bırakmış olan Johan Cruyff'u saygıyla anıyorum.
2019 5. kitabı
Okuduğum futbol hatta spor odaklı kitaplarda şu ana kadar gördüğüm en iyisi diyebilirim. Cruyff büyük bir futbolcu ve sporcuydu ve futbolculuk, teknik direktörlük ardından da yöneticilik yaptı dolayısıyla hangi görevde ne yapılması gerektiğini, neyin doğru neyin yanlış olacağını gözlemlemesi mümkün olmuş. Şu anki Ajax takımı da bir nevi onun eseri. Kitaptaki en çok dikkatimi çeken nokta, anlatılanlar ve doğru olanların hemen hiç birinin ülkemizde uygulanmıyor oluşuydu, bu yüzden başarının gelmemesi de normal oluyor.
2020 85. kitabı
Futbolu izlemeyi hepimiz çok seviyoruz ama okumayı pek sevmiyoruz. Hem total futbolun yaratım sürecini ve temel felsefesini hem de Cruyff'un nasıl bir deha olduğunu anlamak açısından oldukça faydalı oldu.
BENİM OYUNUM (2017) / Johan Cruyff
2022 278. kitabı
Johan Cruyff… Dünya futbolunun gelmiş geçmiş en büyük oyuncularından… Hollanda’nın milli kahramanı ve Hollanda futbolunun efsanesi… Öldüğünde dünyanın her yerindeki futbolseverlerin üzüldüğü eşsiz yetenek... Yaşım itibariyle futbol oynadığı yılları hatırlamıyorum fakat teknik direktörlüğünün son yıllarına yetiştim. Böylesi bir futbol efsanesini kendi ağzından dinlemek müthiş bir deneyim. 1947 yılında doğan Cruyff, daha 5 yaşındayken Ajax kulübünden içeri giriyor. 10 yaşında ilk kez resmi olarak forma giyiyor. Ve neredeyse ölene değin futbolcu, teknik direktör ve bir tür idareci olarak futboldan hiç kopmuyor. 1996 yılında teknik direktörlüğü bırakıyor ve öldüğü 2016 yılına kadar kendini daha çok sportif hayır ve eğitim işlerine adıyor. Ajax, Barcelona, Los Angeles Aztecs, Washington Diplomats, Levante ve Feyenord formalarını giyiyor. Ajax, Barcelona ve Katalonya’da ise teknik direktörlük yapıyor. Kendi deyimiyle futbola âşık bir insan. 1970’lerde, 80’lerde ve 90’larda oyuncu ve teknik direktör olarak harikalar yaratıyor. Özellikle 70’lerde “Total Futbol” denen göze hoş gelen tarzın en büyük mimarı oluyor. En büyük mirası futbolun aynı zamanda bir eğlence olduğu anlayışını yerleştirmesi oluyor. "Benim için en önemlisi sadece futbol oynamak değil, futbolun tadına varmaktı." diyerek bunu ifade etmeye çalışıyor. Bizzat kaleme aldığı kitabını da üç bölüm olarak okumak mümkün: Oyuncu Cruyff, teknik direktör Cruyff ve futbol mentörü Cruyff. Efsane, kendi hayatını anlatırken bir yandan da futbola ve futbolun içindeki unsurlara dair görüşlerini aktarıyor bizlere. Futbolu hem saha içi hem de saha dışı olay ve unsurlarıyla ele alıyor. Kendi kişisel tarihini anlatırken hayatına giren çıkan başka oyuncu, teknik direktör ve yöneticiler hakkında da önemli bilgiler sunuyor bize.
Otobiyografi
2026 2. kitabı
Okunma: 25 Nisan 2026 12:08
Cruyff, izlemesem de futbolculuk döneminde, ismini sıkça duyduğum birisiydi ve kendisiyle tanışmaktan çok mutlu oldum. Total futbolun kurucusu ve aynı zamanda bir efsane. Kitabı okurken büyük keyif aldım.
Johan cruyff hakkında
2022 60. kitabı
Okunma: 24 Aralık 2022 13:27
Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da dünyaya gelen johan cruyff, babasının aracılığıyla kapısından içeri girdiği Ajax kulübünde önce takımın minik bir çalışanı, daha sonrasında ise altyapı eğitimini aldıktan sonra, futbolcu, antrenör, danışmanlık ve daha birçok konumda başarılı işler yapacağı kulüp anılarına geniş yer veriyor. Hollanda milli takımıyla 1974 dünya kupasında final oynama başarısı gösteren cruyff istediğini tam olarak alamadığını belirtmiş olsa da, geliştirdiği Total futbol anlayışıyla, Hollanda milli takımı için artık sıradanlığın kabuklarından sıyrılıp, turnuvalara katılım sağlayan ve finaller oynama başarısı gösteren Hollanda milli takımına doğrultusunda büyük başrol oynayan kişilerden olduğu su götürmez bir gerçektir. Barcelona'da teknik direktör olarak görev yaptığı yıllarda, Total futbol anlayışını, yeni nesil aracılığıyla artık sahaya daha başarılı biçimde oyuncularına aktaran cruyff, takımın uzun süre hasretini çektiği başarılara ve şampiyonluğa ulaşmasında büyük pay sahibi oluyor. O yıllarda Barcelona'nın genç oyuncusu olarak cruyff ile çalışma şansı bulan pep guardiola, barcelona'da, cruyff'un oyun ve antrenman anlayışını benimseyerek, izinden gidecek, daha sonraları yakaladığı zaferlerden ve futbola getireceği modern yeniliklerden her zaman cruyff'u anarak bahsedecektir.
Futbol
2017 35. kitabı
Yalnızca futbol ile ilgilenenlerin değil, özellikle yönetici ve yönetici adayları başta olmal üzere herkesin okuması gerekli. Bir adamın tüm dünyanın peşindr olduğu sporu bu kadar doğallıkla değiştirebilmesi inanılmaz. Futbol için O’na çok şey borçluyuz...

Johan CruyffYazar · 1 kitap
Hendrik Johannes Cruijff, veya Johan Cruyff veya Johan Cruijff, Hollandalı eski futbolcu, teknik direktör.