Puan vermedi·104 syf.··Beğendi
···Okunma: 05 Ocak 2023 09:53 Uzun zamandır okuduğum en garip ve ürkütücü kitaptı. Ürkütücü diyorum fakat aklınıza klasik korku temaları gelmesin. Kitap muhtemelen daha önce yaşanmış bir insanlık vahşetini konu alıyor. Açlık, yoksulluk, sefalet...
- Spoiler -
Kitap, Enneline isimli bir kadının açlıktan çocuğunu yememek için nehre bırakması ve içindeki acıyı bastıramadığı için bir anda kendini sokağa atıp dans etmesiyle başlar. (Evet, şehirdeki yoksulluk işte bu raddede.) Onu gören yoksul halk istemsizce Enneline'in dansına katılır ve bir-iki derken yüzlerce ve hatta binlerce insan Enneline'in peşi sıra dans etmeye koyulur.
~ Kitabın konusu da tam olarak burada başlıyor.
"Dans etmek bir çığlığı susturmak mı? "
Bana göre Enneline, acısını ve yüreğindeki yangını dans ederek dindirmeye çalışmıştı; dans ederken kriz geçiriyor gibi kimseyi duymaması ve dans etmekten bir saniye vazgeçmemesi, çektiği acının büyüklüğünü gösteriyordu. Asıl soru, nasıl oldu da Enneline 'in dansını görenler -bulaşıcı bir hastalıkmış gibi- dans etmeye başladılar?
- Toplumsal bir histeriye şahit oluyoruz okurken, dans histerisi -
Yoksul olsun veya olmasın, dansa şahit olanlar bir süre sonra ister istemez oynamaya ve kontrolünü kaybetmeye başlıyordu.
Halk bu kadar yoksulken, şehrin din adamları da bolluk ve bereket içinde yaşıyor ve bu durumu kendilerinin suçu olarak değil (halkın duygularını kullanarak zengin bir yaşam sürmekteydiler), Tanrı'nın verdiği bir ceza olarak nitelendiriyorlardı.
Kitap yalnızca 104 sayfa olmasına rağmen beni çok ama çok etkiledi. Umarım siz de beğenirsiniz :)