#cevizyorumluyor #gitmeliydin #duhättestgehensollen #danielkehlmann
Herkese merhaba kış Tam gaz giderken karlı tepelerden ve mükemmel bir doğanın içinden çıkan bir kitapla sizinleyiz ilk olarak minimalist kapağı ile beni çeken daha sonrasında arka kapağında "Tekinsizi deneyimlemek" kelimelerinin beni cezbetmesiyle bu kitabı almıştım.
Kitapta Aralık ayında noel'e yaklaşırken çocuklu bir ailenin dağda bir ev kiraladığını okuyoruz. Adam bir senaryo yazarı ekonomik zorluklar sebebiyle senaryosunu bitirmek için zamana ihtiyacı var. Kadın ve çocuk ise bütün ekonomik zorlukların farkında olmalarına rağmen babayla vakit geçirme derdinde. Susanna kendisine verilen her fırsatta kocasından daha üstün olduğunu eğitim anlamında daha nitelikli olduğunu belirtmekten kaçınmıyor. Adamın hem senaryosunu hem de günlüğünü okuyoruz. Senaryosunu okudukça da adam hakkında kişilik bilgilerini elde edebiliyoruz. Çiftin Kendi aralarındaki sıkıntılardan başka kiraladıkları ev hakkında kasabalının değişik konuşması, adamın gün içerisinde yaşadığı tekinsiz olaylar da meydana geliyor. Bazen yatak odaları çoğalıyor bazen koridor uzuyor bazen adam kendi yansımasını pencere üzerinde göremiyor, duvardaki resimler bir görünüp bir kayboluyor, kabus görüyorlar ve adam akıl sağlığını sorgulamaya başlıyor, inanılmaz psikolojik bir sorunun altında ezilirken gerçekliği de sorguluyor.
Betimlemelerin Ve mekanın oldukça harika olduğunu söylemem gerekiyor. Özellikle doğa görünüşleri anlamında oldukça güzel bir atmosfere sahip kitap. Ayrıca nitelikli bir çevirmen tarafından çevrildiğini de belirtmeliyim. Kitap bana birçok yönden #yapraklarevi ve #medyum kitaplarını hatırlattı. Tekinsizlik, gerilim her an her sayfada. Anlatım şahane. Güzel bir deneyimdi tavsiye ederim.