2023 2. kitabı
Eser, kışların çok karanlık ve soğuk geçtiği, insanların da aynı karakteristik özellikleri göstermesinin normal kabul edildiği bir coğrafyada, birbirine taban tabana zıt gibi duran iki kadının birbirleriyle girdiği soğuk savaş sırasında özünde kendilerini tanıma serüvenine çıktıkları yolculuğu anlatıyor. Matematik dehası Katri Kling’in insan ilişkilerine yaklaşımı da duygulardan arınmış, dürüst fakat tamamen düz mantığa dayalıyken Anna, kendi küçük dünyasında olumsuz düşüncelere kapalı, sanatla iç içe, yaşamın getirdiği maddi sorumluluklar üzerine hiç düşünmeden yaşayan gel-gitti bir kadındır. 1914 doğumlu çocuk hikâyeleri ile tanınan Fin yazar Tove Jansson’un 1982 yılında yayınladığı “Dürüst Yalancı” adlı bu eserine bakıldığında kitabın ana karakterlerinden orta yaşlı, illüstratör Anna Aemelin ile yazar arasında özdeşleşen özellikler taşıdığını rahatlıkla düşünebiliriz. Azami ölçüde basit yazılmış hikâyenin tamamında yolları kesişmiş bu iki kadının arasındaki tuhaf gerilimin hiç azalmayışı ve merak unsuru yer yer kopuk diyeceğimiz bu metni ustalaştırmış, canlı kılan unsur olmuş. Gerçekte kimin dürüst yalancı olduğu tartışılabilir. Bu kısacık novelladan kendimize dersler çıkararak, eserin sonunda Katri’nin de yaptığı gibi aynayı kendimize çevirip açıksözlülük ve nobranlık arasındaki o ince çizgiyi düşünerek ayrılabiliz.
Dürüst YalancıTove Jansson · Siren Yayınları · 2020130 okunma