Yazmak zor zanaat.
2023 5. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2023 20:11
Eser konu ve kurgu itibariyle tam bir Kutlu eseri olsa da üslup olarak çok farklı… Kimi yazarların öyle bir üslubu vardır ki bir yerde eserlerinden bir paragrafa denk gelseniz kimin kaleminden çıktığını bilirsiniz. Öyle özgün, öyle kendini kabul ettiren. Bu kitaba kadar Kutlu için de böyle düşünüyordum… Daha önce okuduğum kitaplarında duru, anlaşılır, akıcı bir üslubu vardı yazarın fakat bu sefer daha karmaşık, daha yapmacık geldi. Kutlu bu kadar betimleme bu kadar tasvir yapmazdı. Bu kadar sık devrik cümle kullanmaz, cümle kurmadan nokta koymazdı. Bu kadar an’dan an’a atlamaz, tek bir bakış açısı tek bir anlatıcı türü seçerdi. Diyalogları bu kadar koparmazdı. O kendine has üslubuyla kaleme almış olsaydı eserin çok daha etkileyici olacağına inanıyorum çünkü konusu ve kurgusu, vermek istediği mesaj oldukça güzel. Birçok incelemede belirtildiği gibi yazarla tanışma eseri olarak seçilmemeli. Çünkü Kutlu bu değil. Yazarın hayatını okuduğumda şu cümleleri dikkatimi çekmişti; "Üniversite yıllarında yazmaya başladım. İlk yazdığım "O" hikâyesinden itibaren bütün yazdıklarımı yayımladım. … Bu açıdan ilk hikâyelerimin yayınlanması, hatta kitap haline gelmesi hem bir şans, hem bir talihsizliktir. Okuyucunun karşısına olgun örneklerle çıkamadım, ancak zamanla kendi hikâyeme doğru yürümeye başladım. İlk iki kitabım hazırlık dönemidir." “ Yoksulluk İçimizde ”yi okurken “acaba kastettiği eserlerinden biri mi?” diye düşündüm. Bu cümleleri kurduğu söyleşinin tarihi 1984, bahsi geçen eserin yayın tarihi ise 1981. Umarım öyledir. (Son olarak hiçbir yazarın tek bir kitabıyla değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyorum.)
Yoksulluk İçimizdeMustafa Kutlu · Dergâh Yayınları · 202112,9bin okunma