2023 5. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2023 16:35
Yaşadığı yerdeki kadınların Venüs'e saygısızlık ettikleri için Venüs'ün gazabına uğradığı, bu sebeple kendisine uygun bir eş bulamayan bir yontu sanatçısıdır, Pygmalion. Kendisine fildişinden bir yontu yapar, ardından bu yontuyu benzersiz bir kadın biçimine sokar. Ne yazık ki, yaptığı heykele aşık olur ve tanrılara dualar eder. Venüs duyar bu duayı, Pygmalion evine dönüp her zamanki gibi heykele sarılıp öptüğünde dudaklarının sıcaklığını hisseder. Dışarıdan gelen güneş ışığından olup olmadığını düşünürken kendisine gülümseyen, yanakları al al olmuş sevgilisini görür. Pygmalion'un yapıtı Galatea canlanmıştır. Pygmalion ve Galatea evlenir, Paphos adında bir çocukları olur. Yunan mitolojisinden karşımıza çıkan bu aşk öyküsü, Jean - Leon Gerome ve daha nice sanatçının da tablolarına konu olmuştur. Ben, Kirke ve Akhilleus'un Şarkısı kitaplarıyla tanıdığımız Madeline Miller bu mitolojik öyküyü kendi bakış açısından sunmaktadır bize. Heykeltıraş Pygmalion'un elinde hayat bulan Galateia, esaret altındadır adeta. Pygmalion'un hayallerinin ve arzularının somutlaşmış, canlanmış halinden ibarettir. Kızı Paphos'un da böyle bir hayat yaşamasını istemediğinden, özgürlüğünü kurtarmak adına harekete geçer. Ambra Garlaschelli'nin illüstrasyonlarıyla tamamlanmış kısacık bir öykü, Galateia. Kitabı bir oturuşta bitirdim desem yalan olmaz. Sayfalarının büyük bir kısmı illüstrasyonlardan oluşuyor, hikayenin anlatıldığı kısımlarsa oldukça kısa. Bu sebeple hızlıca okuyabileceğiniz bir kitap. Mitolojinin kurguyla birleştiği eserleri fazlasıyla sevdiğimden, Madeline Miller'ın her iki romanını da okudum, ayrıca yazarın mitolojik öyküleri kendi bakış açısıyla harmanlayarak yarattığı kurguyu okumak oldukça keyifli. Galateia da benzer bir kitap, kısa bir mitolojik öykü keyifli bir şekilde harmanlanmış. Yazarın diğer kitaplarını sevdiyseniz ya da mitolojiyi içinde barındıran hikayeleri seviyorsanız, buna da bir bakmanızı tavsiye ederim.
GalateiaMadeline Miller · İthaki Yayınları · 20225bin okunma