Bu kitabın beni soktuğu duygu durumları!?!?!
2023 1. kitabı
Okunma: 07 Ocak 2023 20:11
Arkadaş önerisi üzerine başladım bu kitaba ve ne yalan söyleyeyim 1. Bölümde resmen kendimden geçtim. Okuduğum en iyi roman olduğunu düşünüyordum. Yazım tarzı olsun, başrol erkeğin çarpık zihni olsun her şey mükemmeldi. Karakterimizin yaptığı en gereksiz ve bomboş kısımlarda bile ne anlatım ne de kitap kurgusal olarak yavaşladı. Yorumumun başından beri beklenen 'ama' ise şimdi geliyor, 2. Bölümde oldukça sıkıcı ve sizi kitaba bağlayan, o garip havayı bozan etkenler vardı. Bunlardan beni en çok rahatsız edeni aynı olayı 2 kişinin ağzından dinlememiz ama bunların asla birbirine uyum sağlamaması. Kitaba genel olarak baktığımda daha iyi yazılabilirmiş dediğim bir kitap. 2 ayrı kısım olmak yerine ayrı ilmekleri, paralel olarak anlatan lezzetli bir örgü olabilirmiş. Bu hali ise aynı olayı 2 kere dinlediğiniz tatsız bir yazı olmuş. Kitabın bana hissetirdiklerini asla yadsıyamam çok farklı mesajlara değinen, arkadaki resmi anlamasanız bile bir psikopatın zihni ile ilginizi çeken bir roman. Fakat 2. Bölümde Miranda’nın bahsettiği olayları ilk kısımda okuduğumu hatırlıyor olmama rağmen, birebir hatırlayamadığım için o iki farklı bakış açısı fikrini çok yakalayamadım. İlk bölümdeki bakış açısını tekrar okumak için döndüğüm zamanlarda ise gerçekten çok farklı bir zihniyetle karşılaştım, sanki aynı yerden, olaydan hatta insandan bahsetmiyorlar gibiydi ve kitap boyunca bunu yakalayamamış olmak beni üzdü. Yine de Miranda’nın zihnimde sadece güzel bir yüzden daha derin bir anlam kazanmasını sağlayan bir kısım olduğu için, şimdi kitap bittiğinde 2. Bölümün varlığı daha anlamlı geliyor. John Fowles bu kitabı yazmak için ne tarz insanlarla vakit geçirdi bilmiyorum ama şimdiye kadar okuduğum, çok okumamış olmakla birlikte, en etkileyici zihin yapsı kitabın başrolüne aitti. Oldukça sorunlu birisi ama normal algısı o kadar bozuk ki anormali algılayamıyor. Kitabın sonu bize bunu açıkça gösteriyor zaten, hayatıboyunca kendini kandırdığı gibi ilerde de kandırmaya devam edecek. Özetlemek gerekirse, kitabın yazım şekli o iki farklı bakış açısını daha içiçe gösterecek şekilde olsaydı eğer okuduğum en iyi kitaplardan biri olabilirdi. Sonralarda beni çok sıktığı ve okumakta çok zorlandığım için başlangıçtaki o heyecanımı ve beğenimi de biraz kaybetiğimi söyleyebilirim. Bu olumsuzluklara rağmen yine de okunmaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum. Kitaplı günler dilerim!
Edebiyat & Roman
KoleksiyoncuJohn Fowles · Ayrıntı Yayınları · 202410,9bin okunma