2023 2. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2023 00:00
Osamu Dazai'nin "Öğrenci Kız" isimli kısa ama bir o kadar da dolu dolu bir anlatıma sahip bu kitabında odaklanılacak birkaç temel konu var. Bunlar sırasıyla; yalnızlık, intihar, feminizm, ahlak... Bu ve kişiye göre artırılabilir farklı konular da ortaya çıkabilir. Kitapta bir kızın sadece bir günde yaşadıklarına şahit oluyoruz. Sabah ilk uyandığında hayata karşı bakış açısını tüm içtenliğiyle belirtiyor. Ergenliğe giden yolda bir genç kızın bu düşünceleri ve hayata karşı bakış açısı son derece etkileyici ve sorgulamaya değer. İç dünyasında gayal gücünü koruyan ve dışarıdaki insanlara karşı hep bir yargılayıcı gözle bakan ama bunu belli etmeden içten içe yapan bir kız. Daha sonra her seferinde " kadın olmak, ahlaksızlık " gibi kavramlar ile bağ kurması ve kadınlara karşı hep güçsüz ve kötü yönü tercih etmesi de aslında Dazai'nin kadınlara karşı bakış açısını da ortaya koyuyor. Kadınların ne istediğini bilmediği, erkekleri hep kullandığı gibi düşünceler vu kitap ve diğer eserlerinde de yer alıyor. Kendisinin intihara meyilli oluşunu bir kız ile de özdeşleştirdiğimiz zaman küçük kızın da hayattan bıktığını ve bu hayatın yaşanılası bir yer olmadığını düşüncelerinden rahatlıkla anlayabiliyoruz. Sürekli aynı konuları anlatmak yerine temelde, Dazai kendisinin hayata, insanlara özellikle de kadınlara karşı bakış açısını, yaşlı insanları aciz olarak görmesini bir küçük kız üzerinden yansıtması da hiç kaçınılmaz olmamış. Etkili bir anlatış. Ayrıca sadece bir günde bu kadar düşünceyle yaşayan bir kızın hayatının çoğunu bu düşüncelerle geçirmesi kaçınılmaz bir Dazai sonu gibi de görülebilir. Bir oturuşta okunup saatlerce üzerine düşünülmesi gereken bir kitap olduğuna inanıyorum. Çünkü o zaman yazarın hayatından ipuçları da yakalayabilirsiniz. Öğrenci Kız Osamu Dazai
Edebiyat-Düşünce
Öğrenci KızOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202213,6bin okunma