Çocuk Yasası Kitap Fiona isimli bir yüksek divan hakimesinin eşiyle arasındaki problemleri anlatarak başlıyor. Ana karakterimiz Fiona bir gün Adam Henry adındaki lösemi hastası bir çocuğun davasına bakıyor. Adam’ın tedavisi vücudunun kendi kanını üretmesine engel oluyor; fakat Adam “Yehova Şahitleri”nin inanç prensipleriyle yetiştirilmiş bir çocuk. Kan nakline karşı çıkıyor. Fiona’nın dava hükmünü vermesinden sonra gelişen birtakım olaylarla Fiona’nın iç çatışmalarındaki artışa tanık oluyoruz.
Kitap lösemi hastası Adam’dan ziyade Fiona’nın düşünceleri, çatışmaları üzerinde yoğunlaşmış. Okurken Adam ve yaşamı hakkında daha fazla bilgi edinmek istedim. Adam arka planda bırakılmış bir karakter. Buna rağmen kitapla ilgili yorumların büyük çoğunluğu “inancınız yüzünden ölümü göze alır mıydınız?” sorusu etrafında dönüyor.
Hukuk ve müzik terminolojisine hâkim olanların okurken daha fazla keyif alacağını düşünüyorum. Zira Adam Henry davası dışında ele alınan başka davalar da kitapta mevcut; fakat davaların yüzeysel işlendiğini düşünüyorum. Yine de bu kitabın özellikle hukuk öğrencilerine tavsiye edilme sebebini anlayabiliyorum.
Dürüst olmak gerekirse sevip sevmemek konusunda ikilemde kaldığım bir kitap oldu benim için.
Kitabı Roza Hakmen çevirisi ile okudum. Kütüphanemde Ian McEwan’a ait, farklı çevirmenlerin çevirdiği iki kitap daha mevcut. Bu yıl içerisinde onları da okumayı ve imkân buldukça kitaplığıma yeni McEwan kitapları eklemeyi düşünüyorum. Ian McEwan