Su Diyarı inceleme
2023 3. kitabı
Okunma: 08 Ocak 2023 12:59
#kitapyorumu Su Diyarı | Graham Swift Çalıştığı okulda tarih dersi veren ana karakterimiz Tom;karısının yaşadığı ruhsal sıkıntılar ve tarih dersinin artık önemsenmemesi üzerine farklı bahanelerle emekliye ayrılmaya zorlanıyor. Fransız devrimine takıntılı olan tarih hocamız bu seferde son kez öğrencilerine farklı bir tarih anlatmaya başlıyor ;kendi tarihi. Kuşaklar öncesine gidip yaşadığı yer olan Fens'te atalarının nasıl yollar izlediklerini,yaşarken nelere tanıklık ettiklerini ve nasıl hayat sürdükleri anlatırken de bir yandan şimdiye dönüyor öğrencileriyle tartışmalı derslerine devam ediyor.Onlara tarihi neden bırakamayız, tarih bizim için neden önemli ve geçmiş diye nitelendirdiğimiz tarihin hayatlarımıza, düşüncelerimiz ve şimdimizde bizi nasıl etkilediğini kendi hayat hikayesi üzerinden öğrencilere aktarmaya çalışıyor. Yazar üç ayrı dönemin üzerinde medcezirler çizerek romana hareketlilik katmış diyebiliriz. Atalarının zamanı, kendi çocukluğu ve şimdi. Kitap sadece tarihin neden önemli olduğu konusu üzerine değil aynı zamanda küçük bir kasaba olmasına rağmen Fens gibi bir yerin bile Fransız devriminden, 1.ve 2. Dünya Savaşlarından nasıl etkilendiğini, ailelerin yaşantısını nasıl evrimleştiğinin üzerine yoğunlaşıyor. Çocukluk, aile, cinsellik, eğitim, ensest, cinaye, intihar, ruh sağlığı gibi temalarında kitapta çok güzel işlendiğini ve sizi hayrete düşüreceğini eklemeliyim. *Kitabı okurken Dilthey'ın şu sözü hiç aklımdan çıkmadı ; "Şimdi;geçmişin izi,geleceğin ilgisidir." Su Diyarı Graham Swift
Edebiyat & Roman
Su DiyarıGraham Swift · Metis Yayıncılık · 2007100 okunma