···Okunma: 18 Ocak 2023 21:45 Merhabalar:) Bugün, Sophokles'in "Aias" adlı eseriyle geldim. Bu, yazardan okuduğum beşinci kitap. Daha önce "Thebai üçlemesi" olarak bilinen Kral Oidipus, Oidipus Kolonos'ta ve Antigone'u, bunun dışında bir de Elektra adlı eseri okuma fırsatım oldu. Hepsi de muhteşem eserlerdi. Sophokles, Yunan tragedyasının üç büyük babasından biri. Tiyatro tekniğini geliştiren yazar, eserlerinde diyaloglara, dekor ve kostümlere ayrı bir önem vermiştir. Eserlerinde genellikle kader sorununu ön planda tutmuştur. Yazdığı yirmi üç tragedyadan maalesef sadece yedi tanesi günümüze ulaşmıştır.
**************************
Gelelim eserimize :) Sophokles'in günümüze kadar gelen en eski tragedyası olan Aias'ın, MÖ 450-442 yılları arasında yazıldığı düşünülüyor. Aias'ta Arkaizm (dilin artık kullanılmaz olmuş eski sözcükleri, deyimleri ya da eski söz dizimine özgü biçimlerini anlatımda kullanma sanatı) izlerine rastlanır. Sophokles bize Truva Savaşı'ndaki bir olayı anlatıyor. Yazar burda karakterden çok konuya ağırlık vermiştir. Konumuz kısaca şöyle: Aias, Akhilleus'tan sonra Akha ordusunun en güçlü savaşçısıdır. Üvey kardeşi Teukros ile Salamis'in on iki gemisiyle Truva Savaşı'na katılır. Savaşta gerçekten büyük başarılar elde eder. Akhilleus'un ölümünden sonra silahlarının kime verileceği konusuna açıklık getirmek için, Akhalar silahları ordunun en güçlü kahramanına vermek isterler. Odysseus'u bu onura layık görürler. Aias, silahların kendisine verilmesi gerektiğine inanır, hatta öyle bir duruma gelir ki hırsından aklını kaybeder, diyeyim ve burda bırakayım. Bu aralar Truva ile ilgili oyunlar okuyorum ve bu benim çok bilmediğim bir hikâyeydi. Aklımda yavaş yavaş şekillendi bazı olay örüntüleri. O yüzden konuya ilgi duyanlara bu okumaların büyük faydası olduğunu düşünüyorum. Eğer siz de Yunan mitolojisini ve tiyatro metinleri okumayı seviyorsanız, bu kitabı okuyun derim. Şimdilik bu kadar. Sanatla, kitapla ve sevgiyle kalın dostlar.