Puan vermedi·235 syf.····Okunma: 18 Ocak 2023 22:36 İslami kaynaklara göre bizim kabul ettiğimiz verilere göre yeryüzüne 124 bin peygamber gelip geçmiştir. Çoğu da hepimizin bildiği gibi Yahudiler için gelmiştir. İsmini bildiklerimizden nadir olanlardan İlyas peygamber vardır.
Kitap İlyas peygamberin hayatını ele alıyor. Yazar Paulo Coelho olduğu için de kitabın dörtte üçünü sorgulayarak okudum. Sonuçta yazar Latin Amerikalı bir Katolik veyahut da Protestan bir evanjelist (Armageddoncu). Ve bu kitabı yazarken de benimsediği dininin yolundan (Hristiyanlık) ve Yahudiliğin kabul görmüş dini referanslardan yola çıktığı sayfa altı dipnotlardan belli oluyor. Evet, dünya çapında ses getiren bir yazar olduğu için etkileyici bir anlatımı var ve sürükleyici de. Ama benim dinim İslamdır diyenler ve okuyanları uyarmak istiyorum: Sorgulayarak okuyun. Bir çok noktada gelen peygamberlerin haşa Tanrıyla (Allahla) savaşarak, dövüşerek asıl görevi aldıklarını söylüyor. Yine kitapta, Allah resulleri haşa kadınların etkisine girerek Allah'a karşı sorumluluklarını unutmuşlardır ve bu durumu da Hz. Davut (a.s) ve oğlu Hz. Süleyman (a.s) hanedanları özelinde dile getirmiştir ve bu yanlıştır. Her yanlışla karşılaştığımda böyle yazarlar neden eski semavi dinlerin çarpıtılmış kaynaklarını düşünemiyorlar diye düşünüyorum. Ama diğer yanda da bu tür kitapların son dönemlerde 'Vaat edilmiş topraklar' sloganına sahip çıkan evanjelist ruhtakilerin fonladığı basın yayın gruplarının bir ürünü olduğu düşüncesini doğdurtuyor. Çünkü kitapta İsrail kavramı oldukça ele alınmakta.
Kitapta büyük bir eksiklik var açıkçası. Kitabı yazan, neden bu kadar peygamber İsraillilere gelmiş diye sorgulayıcı değil. Ve Yahudi toplumunun dünyaya gelmiş peygamberleri neden katlettiği gerçeği üzerinde durmayışı düşündürücü. Tabi yine kaynak aldığı referansları düşündüğümüzde bu şekilde yaklaşmaması doğal.
Bu kitabı okumayı düşünüyorsanız her okuduğunuzu olduğu gibi beyninize nakşetmeyin, bilinçli bir şekilde okumanızı tavsiye ederim.
Keyifli okumalar diliyorum...