Anna Karanina
2023 3. kitabı
Okunma: 19 Ocak 2023 07:27
Merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza HAY klasiklerinden,çoğu otorite tarafından en iyi roman olarak görülen,Tolstoy’un ustalık işi kitaplarından biri olan Anna Karanina ile geldim. Ne kadar da çok özelliği varmış kitabın. Kitap, Anna Karanina adında bir kadının kocası Aleksey Aleksandroviç’i(yüksek konumda bir devlet memuru) Vronskiy (Rus subayı) adında bir adamla anlatmasının temeline kurulmuştur. Aynı zamanda kitapta, Vronskiy’in eski nişanlısı da olan Kiti’nin kocası Levin’i de anlatıyor. Levin karakterinde, Rusya’nın sosyo ekonomik,ahlaki,siyasi yönlerini Tolstoy’un kendi düşüncelerini görüyoruz. Yani Levin otobiyografik bir roman. Birde Anna Karanina’nın kardeşi olan Stepan Arkadyiç ve onun eşi olan Dolli karakteri var. Dolli de aynı zamanda Kiti’nin kardeşi. Kitabı genel çerçevesi bu şekilde. Bütün Rus yazarlarda gördüğümüz gibi uzun bir kitap 1064) yine uzun uzun cümleler, tasvirler, betimlemeler. Yine bolca karakter ve bu karakterin çeşit çeşit isimleri. Artık alıştık (Spoiler içerir) Bu kitabı okurken ve okuyup bitirdiğimde çok farklı duygulara kapıldım. Anna Karanina karakterine kah çok kızdım kah hak verdim. Kocasını aldatmasına çok kızdığım zamanlarda oldu yer yer hak verdiğim zamanlarda. Aslında Tolstoy da bize bu ikilemi ve duygu durum karmaşasını yaşatmak istiyor. Aslında kendi de bu ikilemi yaşıyor. Çünkü çok ahlakçı olduğunu bildiğimiz Tolstoy böyle bir karakter yaratmakla 19. yy Rusya’sının kalıplarından çıktığını yada çıkmak istediğini görüyoruz. Anna Karanina karakteri zamanına göre öyle bir karakterki kocasının yüzüne onu sevmediğini,onu aldattığını,aşığından bir çocuğu olduğunu söyleyebilen ondan kendisini boşamasını isteyen ve çok sevdiği oğlunu terk etmeyi göze alıp aşığını tercih eden bir karakter. O günün şartlarında çok uç bir kadın profili olduğu su götürmez. Ve Anna’nın aşığı Vronskiy, Anna’yı çok seviyor ve mesleğini bırakma gibi fedakarlıklar yaparak Anna’yı mutlu etmek istiyor. Kimi sonrasında aşkının söndüğünü Anna’yı eskisi gibi sevmediğini söylese de ben öyle düşünmüyorum. Bana göre Anna’nın aşkı saplantı durumuna geldi ve kocasından boşanamaması gibi bazı faktörlerden dolayı Anna Vronskiy’i kendi yokluğu ile cezalandırma yoluna seçti. Yani Vronskiy’in aşkını göremez oldu Kitabın bir de Levin karakterini anlattığı tarafı var ki azımsanamayacak kadar çok fazla. Levin, sen ne kadar güzel bir karaktersin. Çiftlik sahibi olan Levin’in köylülerle ilişkisi,tarımda modernleşme düşünceleri,dinle alakalı düşünceleri, ahlaklı oluşu,evlilik kurumunun kutsallığını el üstünde tutması ve aşık bir koca. Kitap Anna Karanina tarafıyla uç bir yere giderken Levin karakteri ile de bu denge sağlanıyor. Ne yalan söyleyim Levin karakteri ve Levin’in içinde bulunduğu bölümler daha bir cezbetti. Bu kitap okuyan herkese eminim farklı duygular, düşünceler,çıkarımlar sağlayacaktır. Hatta cinsiyet ve burç farklılığı bile bu kitaptan anlaşılacak olanı farklılaştıracaktır. Çoğu cümlelerin haddinden fazla uzun oluşu ve haddinden fazla gereksiz ayrıntı olmasına rağmen yine de güzel bir kitaptı diyebilirim..
Anna KareninaLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Yayınları · 202555,6bin okunma