şaheser!!
2023 1. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2023 22:47
nasıl başlasam bilemiyorum. nereden desem daha doğru olur aslında. kitabı bitirir bitirmez yazmak istemedim çünkü kafamda cümlelerimi toparlayıp yazmam daha iyi olur diye düşündüm. hadi o zaman kitaptan bahsedeyim. kitabın ilk başları bana göre karışıktı. 76 sayfa okudum ve kendi kendime durup şu ana kadar ne anladığımı sordum. evet hiçbir şey anlamamıştım ve bu yüzden tekrar başa dönmek zorunda kaldım. baştan bir daha odaklanarak okumaya başladım ve ilerledikçe daha iyi anladım. başlarda henüz karakterler hakkında bir fikrimiz olmadığı için kim neyin nesi anlamak zor. bu yüzden buraya okumayı düşünenler için karakter listesi yapacağım. umarım birilerine yardımcı olur. kitapta iki farklı aile var. uğultulu tepelerde yaşayan earnshaw ailesi. diğer aileye geçmeden burda o evdekilerden bahsedeyim. elimden geldiğince hatırlamaya çalışarak yazacağım unuttuklarım olabilir. catherine ve hindley öz kardeşler. babaları gittiği bir yerden kimsesiz bir çocuk getiriyor ve evlatlık ediniyorlar. -anne bu duruma pek sıcak bakmıyor başlarda-ve bu çocuğa heathcliff adını veriyorlar. bu evde bir de hizmetçiler var: joseph (çok sinir bozucu biri)- nelly dean (anlatıcı) ve bir de zillah. heathcliff çok hırçın bir çocuk bu arada. çok fazla karakterleri anlatmayacağım çünkü okurken kendi fikriniz olsun. diğer eve geçelim. thrushcross çiftliğinde yaşayan linton ailesi. burdakiler hakkında söyleyecek bir şeyim yok. iki kardeşte burada var isabella linton ve edgar linton. anne ve babaları bir de hizmetçiler. zaten onlarda çok bahsedilmiyor o yüzden bu iki kardeşi aklımızda tutsak iyi olur. uğultulu tepelere kiracı olarak gelen mr.lockwood’a bu iki ailenin geçmişte yaşanılan hikayesini anlatıyor mrs.dean. tüm kitap o hikaye aslında. geçmişte yaşanılanları okuyoruz. kitabın ilerleyen kısımlarında çocuklar falan da var onlardan bahsetmeme nedenim okudukça daha iyi anlayacak olmanız. zaten onlarda bahsettiğim karakterlere bağlılar. o yüzden anlamakta sorun olmaz diye düşünüyorum. onun dışında kendi düşüncelerimden bahsedeyim. kitap gerçekten çok başarılı. okurken o nefreti öyle hissettirmiş ki yazar. sanki o karakterlerle gerçekten bir arada yaşamış ve onlardan nefret ediyormuşum gibi hissettim. hâlâ da o nefret içimde diyebilirim. onun dışında bir aşk hikayesi aslında ama alışılmışın dışında. heathcliff’ten nefret ettiğim kadar inanıyorum aşkına. o nefretin yanında aşkı da sevgiyi de hissettim o kadar. bir çok duyguyu yaşatan daha doğrusu zıtlıkların zevkine vardığım bu kitabı bir daha okumayı düşünüyorum ilerde. bence okumayı düşünüyorsanız düşünmeyin alın ve okuyun. uzun bir inceleme oldu okuduysanız teşekkür ederim
Uğultulu TepelerEmily Brontë · Can Yayınları · 202557,8bin okunma