2023 8. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 00:00
Bugün size muhteşem bir kitap ile geldim. Kitap kapak tasarımı ile daha elinize aldığınız ilk andan büyülüyor. Bir elinde kitabı, diğer elinde tuttuğu kılıcı ile çok tanıdık bir dost karşılıyor bizi. Rime of the Ancient Mariner, Lost Paradise, The Divine Comedy, Poe's The Raven ve diğer birçok ünlü edebiyat eserine illüstrasyonlarıyla hayat veren hayranı olduğum #gustavedoré ‘nin Don Kişot’u… (Bkz. Görsel II) Kitabın arka kapağında şöyle bir başlık: ''Kitap Okurunun Hakları'' Cezbine kapılmamak imkansız. Elinizden bırakmak da … İçeriğinde yazarın okuma ile ilgili görüşlerine tanık oluyoruz. Okurken hem gülümsüyor hem düşünüyoruz. Çünkü her okurun bilinçli ya da bilinçsiz olarak tabu haline getirdiği okuma alışkanlıkları ya da çocuklarımızın okuma hallerine karşı yapmakta olduğumuz yanlışlarla muhatap oluyoruz. Kitabın kutsallığını göz önüne alarak okurun özgürlüğünü ilan eden #onemir benzetmesi yapmakta beis görmüyorum. Buyurun size, bir kitap okurunun “Okuma Hakları Bildirgesi” 1. Okumama hakkı. 2. Sayfa atlama hakkı. 3. Bir kitabı bitirmeme hakkı. 4. Tekrar okuma hakkı. 5. Canının istediğini okuma hakkı. 6. Bovarizm hakkı. 7. Canının istediği yerde okuma hakkı. 8. Çöplenme hakkı. 9. Yüksek sesle okuma hakkı. 10. Susma hakkı. İçinde bulunduğumuz bu camianın, namütenahi kitap deryasında kendisini bilir kişi ilan ederek her türlü eleştiri salahiyetinin olduğunu düşünen cümle güruha karşı ben de “susma hakkı”mı kullanıyor ve bu kitabı okumanız “menfaatinizedir” diyorum. Roman Gibi
Roman GibiDaniel Pennac · Metis Yayınları · 2021923 okunma