Kitaplara ve Okumaya Dair

Metis Yayınları

Kitaplar ve Okumaya Dair
2022 53. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2022 00:57
"Okumak fiilinin emir kipine tahammülü yoktur. Başka fiillerle de paylaşır bu nefretini. "Sevmek" fiili... "Hayal etmek" fiili..." Böyle başlıyor Daniel Pennac kitaplara ve okumaya dair görüşlerini yazdığı Roman Gibi adlı kitabına. Ne kadar güzel bir yerden açıyor kapıyı okuyucuya. Bazı eylemler gerçekten zorlamayla olmaz. Kişinin kendisinin istemesi ve hazır olması önemlidir. Okumak gibi, sevmek gibi, hayal etmek gibi. İşte Pennac'da kitap boyunca önce ebeveyn olarak çocuklara okumayı ve kitapları sevdirmek için çabalarken yaptığımız yanlışlardan, izlediğimiz hatalı yollardan bahsediyor. Okumanın öğrenilen veya öğretilen bir şeyden çok içten gelen bir eylem olduğundan, eğitim sisteminde yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle çocukların okumaktan nasıl soğutulduğundan, kitapların okumayı seven insanlar için öneminden, okur olarak bizlerinde hakları olduğundan ve okumanın gerekliliğinden bahsediyor ve bu konulara dair görüşlerini paylaşıyor. Okumanın zevkini, okumanın insana verdiği mutluluğu, okumanın aslında ne kadar yaratıcı bir eylem olduğunu ve okumanın gerekliliğini de çok güzel anlatıyor On maddelik okur haklarını şöyle sıralıyor yazar; 1-Okumama hakkı 2-Sayfa atlama hakkı 3-Bir kitabı bitirmeme hakkı 4-Tekrar okuma hakkı 5-Canının istediğini okuma hakkı 6-Bovarizm hakkı 7-Canının istediği yerde okuma hakkı 8-Çöplenme hakkı 9-Yüksek sesle okuma hakkı 10-Susma hakkı Kitap deneme türünde diyebileceğimiz kısa metinlerden ve bölümlerden oluştuğu için okunması kolay ve akıcı bir kitap. Aslına bakarsanız bu kitabı, okumayı sevenlerden ziyade sevmeyenler ya da öyle demeyelim de okumak için gereken itici gücü bulamayanlar ve özellikle eğitimciler okursa bence çok faydalı olur. Neden okumamız gerek sorusuna şu yanıtı veriyor yazar; "Okumak gerek, yaşamak için okumak
Roman GibiDaniel Pennac · Metis Yayınları · 2021923 okunma
Yaşamak İçin Okumak Gerek..
·148 syf.·
2022 6. kitabı
Kitap okuma hakkında yazılan kitaplar nedense hep hoşuma gider. Kitaplara karşı duyduğum sevgimi arttırıyor, bununla orantılı olarak kitap okuma şevkimi de. Hele ki bu tür kitaplar benim düşündüklerimi içinde barındırıyorsa.. Of! Tadından yenmez bir eser demektir benim için. Evet, Roman Gibi aynen böyle bir eserdi, ama buna rağmen nötrüm bu kitaba karşı. Beğenmesine beğendim ama kitaptaki sıkıntı şuydu: Karmaşıktı. Ya da bana öyle geldi, bilmiyorum. Kitapta bir paragraf okuyorum mesela, deneme yazar gibi yazılmış. Bir sonraki paragrafta bakıyorum ki yazar bir olay anlatıyormuş. Buda açıkçası biraz canımı sıktı, kitabı kafamda kestiremedim. ~ Kitap 4 bölümden oluşuyor: Simyacının Doğuşu, Okumak Gerek (Dogma), Okuma Ödevi Vermek, El Alem Ne Okur? Ya Da Okurun Zamanaşımına Uğramayan Hakları. Ben bu incelemede kısa kısa düşüncelerimi ve sevdiğim yerleri paylaşacağım. ~ "Bu sayfaların pedagojik işkence malzemesi olarak kullanılmaması rica olunur." cümlesiyle başlıyor Roman Gibi. Yazar daha ilk satırlarda okumak fiilinin diğer fillerden farklı olarak emir kipine tahammülü olmadığını belirtiyor. Birine zorla bir şey okutulamaz! İlkokula başlamadan önce masal dinlemeyi seven meraklı kulaklar nasıl oldu da büyüyünce okumaktan nefret ettiler? Sorun gerçekten televizyonda ya da diğer uyarıcılarda mıydı? Pennac bu sorulara cevap veriyor, en net şekilde. Okuma sıkıntısının sebebini kimi zaman ailelerde, kimi zaman öğretmenlerde, kimi zaman da teknolojik aletlerin olumsuz yönlerinde buluyor. (#152494461) Bana kalırsa en önemli etken, aile bu konuda. Yani elbette ki okulun, öğretmenlerin, eğitim sisteminin hataları da kişileri okumadan uzak tutar ama aile eğer kişiye okuma alışkanlığı kazandırırsa, önünde ne tür bir engel olursa olsun, kişi okuma zamanı
·136 syf.·
2021 6. kitabı
Müthiş bir kitabı bitirdim. İnanılmaz eğlenceli, eğlenceli olduğu kadar sizi şöyle bir sarsan ,kendinizi sorgulatan bir kitap. Daniel Pennac'tan okuduğum ilk kitap. Daha önce yazarın adını dahi duymadığımı belirtmek isterim. Bir yerde görüp ilgimi çekmişti ve hemen listeye dahil edip aldığım bir kitap. Metis'in kitap baskısına bayılıyorum. Kaç kitap aldım hepsi de baskı olarak harika. Okurken keyif alıyor insan. Puntosu, kâğıdın elinizde bıraktığı his harika. Neyse burada keseyim.(Rumuz: Metis'e methiye düzen okur ;D) Kitap dört bölümden oluşuyor. Bu bölümler belli bir fikrin etrafında şekillenmiş. Bu doğrultuda kaleme alınmış. Kitaplarla nasıl tanışıyoruz? Neden kitap okumak gerek? Kitap nasıl okunmalı? İyi ve kötü kitap var mı? Ebeveynlerin kitap ile ilgili davranışları doğru mu? Kitaplar nasıl sevdirilir? Bunlar gibi pek çok soruların cevabını bulacağınız , okurken kesinlikle sıkılmayacağınız keyifle bir sonraki sayfaya geçmek isteyeceğiniz bir kitap. Size okur haklarınızı yazıp kaçıyorum. Okur hakları: 1. OKUMAMA HAKKI. 2.SAYFA ATLAMA HAKKI. 3.BİR KİTABİ BİTİRMEME HAKKI. (bunu sevdim ;P) 4. TEKRAR OKUMA HAKKI. 5. CANININ İSTEDİĞİNİ OKUMA HAKKI. 6."BOVARİZM" HAKKI. 7.CANININ İSTEDİĞİ YERDE OKUMA HAKKI. 8.ÇÖPLENME HAKKI. 9.YÜKSEK SESLE OKUMA HAKKI. 10.SUSMA HAKKI. 》》》Kitaplarınız başucunuzda, sağlığınız hep yanınızda olsun.
Kitaplara ve Okumaya Dair
2020 47. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2020 01:53
“Bu sayfaların pedagojik işkence malzemesi olarak kullanılmaması rica olunur.”Uyarısıyla başlıyor kitap. Çünkü her gece masallar okuyarak rüyalara daldırdığımız çocuklarımızın,okuma yazmayı öğrenmesiyle onlara masal okumayı terk etmemizin sonuçlarını çarpıyor yüzümüze. İlginç masal kahramanlarından sınava tabi tutulduğu kitaplara,hiç ilgisini çekmedigi halde okumak zorunda bırakıldığı ödeve dönüşen,yüksek sesle evde okumalar yapması için zorlanılan çocukların,seslerini ‘kekeleme’ ‘heceleme’ ‘düzgün telaffuz et’,’falancadan daha hızlı okumayı sök’diye kesilen okumanın işkenceye dönüşmesinden ebeveynleri sorumlu tutuyor. Oysa bir zamanlar masalcısıydık şimdi herşeyin hesabını sorar olduk. Ceza olarak —“madem öyle,biraz sonra televizyon seyretmeyeceksin!” Tabi.. Televizyon mükâfat olma haysiyetine yükseltildi...Ve bunun doğal sonucu olarak,okuma angarya derecesine düştü...Bizim buluşumuzdur bu... Halbuki her akşam okunan masal,dünyanın en güzel işlevini yerine getiriyordu;en çıkarsız,en tartışmasız,sadece insanları ilgilendiren yönünü. Sevgi orada yeniden hayat buluyordu. Karşılıklı olarak bir bedel istemeyen bir sevgiydi bu onun anladığıda buydu zaten bedelsizlik.Gece masalları onu gündüzün yüklerinden kurtarıyordu.Denize açılıyordu.Kendini rüzgara bırakıyordu,rüzgar sesimizdi... Burada herşey bedelsizliğin ülkesinde olup bitiyordu. Sanatın tek akçesi olan bedelsizlik. Sevgi ve Muhabbetle..
Roman GibiDaniel Pennac · Metis Yayınları · 2021923 okunma
Herkes kitap okumayı sevmek zorunda mı?
2020 84. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2020 08:21
KİTAP OKURUNUN HAKLARI 1)Okumama hakkı 2)Sayfa atlama hakkı 3)Bir kitabı bitirmeme hakkı 4)Tekrar okuma hakkı 5)Canının istediğini okuma hakkı 6)"Bovarizm" hakkı 7)Canının istediği yerde okuma hakkı 8)Çöplenme hakkı 9)Yüksek sesle okuma hakkı 10)Susma hakkı (Arka kapak yazısı) ~Herkes kitap okumayı sevmek zorunda mı? Ya da sevmiyorsa nedenleri neler olabilir? Bu mevzuları o kadar muzip ve edebi bir üslupla anlatmış ki yazar, hayran kalmamak elde değil. ~Çocukken bize ebeveynlerimiz tarafından "okunan" masalların önemi vurgulanmış. Ayrıca maalesef okul (özellikle ilkokul) hayatımızda öğretmenlerin ve müfredatın bizi okumaktan nasıl "itinayla" soğuttuğunu yine muzip ve kinayeli şekilde anlatmış. ~Ha bir de kendini okuyor gösterip okumayanların haline değindiği kısım var, orası tam bir komediydi, bazı yerlerde sesli güldüğümü hatırlıyorum. :-) ~En çok da tahlil ve eleştiri yapayım derken klasik eserlerden, ve hatta edebiyattan soğutan edebiyat hocalarına ve profesörlerine yaptığı göndermeler çok trajikomikti. ●Bu zamana kadar okuduğum en sıradışı ve güzel kitaplardan biri oldu bu kitap. Kitaplara ve okumaya dair kitaplardan hoşlanan herkese tavsiye ederim. Tüm öğretmenlerin, okurların ve hatta okumayı pek de sevmeyen ama bundan da gocunan, yerinen, kendini eksik hisseden insanların mutlaka ama mutlaka okuması gerektiğini düşünüyorum. Belki de sorun sizde değildir, neden olmasın? İyi ki okudum!..
2021 76. kitabı
Roman Gibi, çocuklukta yaşanan durumlardan örneklerle okumayı sevmeme ya da tercih etmeme nedenlerimiz üzerine bir deneme kitabı. Neden çocukluğumuzda masal dinlemeyi severken yetişkinliğe geçtikçe kitaplarla aramıza mesafe girer ve bir öğretmen bir ebeveyn bu mesafeyi kapatabilir mi? Ya da biz o mesafeyi neden açtık? Hangi klişe söylemler-tutumlar bizi kitaplardan uzaklaştırdı? Pennac’ın bu klişe söylemlerlerle ilgili tespitleri çok yerinde, hiç yabancısı olmadığımız söylemler. Amaç kitapları sevdirmek iken en iyi okur olduğumuzu evrene ilan etmek için sık sık kullandığımız söylemler. Nasıl da güzel sindirdim kitabı:)) #danielpennac son bölümde klişe söylemlere inat okur olarak haklarımızdan bahsediyor. Arka kapakta kısaca yer alıyor bu haklar görsele ekledim. Pennac kitabının pedagojik işkence malzemesi olarak kullanılmamasını rica ediyor fakat ben özellikle eğitimcilere ve ebeveynlere tavsiye etmek istiyorum:) Biraz klişe de olsa akıcı, keyifle okunan bir kitap olduğunu da ekleyeyim. Beni hoşgör Pennac.
2024 13. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2024 00:35
DANIEL PENNAC- ROMAN GİBİ “OKUMA VAKTİ MESELE EDİLİYORSA,ORTADA OKUMA ARZUSU YOK DEMEKTİR;ÇÜNKÜ ASLINA BAKILIRSA,KİMSENİN HİÇBİR ZAMAN OKUMAYA VAKTİ YOKTUR. NE KÜÇÜKLERİN NE GENÇLERİN NE DE BÜYÜKLERİN.HAYAT, OKUMAYA VURULAN SÜREKLİ BİR KÖSTEKTİR.” PENNAC’IN ÖZELLİKLE EBEVEYN VE EĞİTİMCİLERİN OKUMASI GEREKEN -OKUMAYA DAİR-DENEMESİ BU KİTAP. OKUMA ZEVKİNİ,OKUMANIN KİŞİYE VERDİĞİ HAZZI, HER KİTABIN SEVİLMEK ZORUNDA OLMADIĞINI, OKUMAYI SEVMİYOR OLMANIN ALTINDA MUTLAKA BİR SEBEP BULABİLECEĞİMİZİ MUZİP BİR DİLLE ANLATAN YAZAR,OKUMA MUTLULUĞUNUN VERDİĞİ HİSSİ GÜLÜMSETEREK ANLATIYOR. İYİ Kİ OKUDUM DEDİĞİM BİR KİTAP OLDU YİNE VE YİNE.. DÜNYADAKİ TÜM KİTAPLARI OKUYABİLECEK ÖMRÜMÜZ OLMASA DA İYİ Kİ KİTAPLAR VAR.. #bitavsiyemvar
2018 78. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2018 00:37
Kitaplar ve okumaya dair eserleri ayrıca beğeniyorum. Kitap okurken hissedilen duyguları, başka okuyuculardan da duymak, bunlara gülümsemek çok farklı bir haz. Pennac da bu hazzı kitabında 57 alt başlıktan oluşan üç bölüm ve "Okurun Zamanaşımına Uğramayan Hakları" ismini taşıyan dördüncü bölümle yaşatıyor. Daha önce, Mikita Brottman'ın Okuma İlleti kitabını okumuştum, o da oldukça iyiydi. Roman Gibi'de özellikle kitap okurunun hakları ilginç gelebilir. Bunlar; Okumama, sayfa atlama, bir kitabı bitirmeme, tekrar okuma, canının istediğini okuma, 'bovarizm', canının istediği yerde okuma, çöplenme, yüksek sesle okuma ve susma hakları. İki saat gibi kısa bir sürede bitirilebilecek kitap, yolculuklar için ideal bir arkadaş olabilir.
2023 8. kitabı
Okunma: 14 Ocak 2023 00:00
Bugün size muhteşem bir kitap ile geldim. Kitap kapak tasarımı ile daha elinize aldığınız ilk andan büyülüyor. Bir elinde kitabı, diğer elinde tuttuğu kılıcı ile çok tanıdık bir dost karşılıyor bizi. Rime of the Ancient Mariner, Lost Paradise, The Divine Comedy, Poe's The Raven ve diğer birçok ünlü edebiyat eserine illüstrasyonlarıyla hayat veren hayranı olduğum #gustavedoré ‘nin Don Kişot’u… (Bkz. Görsel II) Kitabın arka kapağında şöyle bir başlık: ''Kitap Okurunun Hakları'' Cezbine kapılmamak imkansız. Elinizden bırakmak da … İçeriğinde yazarın okuma ile ilgili görüşlerine tanık oluyoruz. Okurken hem gülümsüyor hem düşünüyoruz. Çünkü her okurun bilinçli ya da bilinçsiz olarak tabu haline getirdiği okuma alışkanlıkları ya da çocuklarımızın okuma hallerine karşı yapmakta olduğumuz yanlışlarla muhatap oluyoruz. Kitabın kutsallığını göz önüne alarak okurun özgürlüğünü ilan eden #onemir benzetmesi yapmakta beis görmüyorum. Buyurun size, bir kitap okurunun “Okuma Hakları Bildirgesi” 1. Okumama hakkı. 2. Sayfa atlama hakkı. 3. Bir kitabı bitirmeme hakkı. 4. Tekrar okuma hakkı. 5. Canının istediğini okuma hakkı. 6. Bovarizm hakkı. 7. Canının istediği yerde okuma hakkı.
2021 8. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2021 20:20
Okuma üzerine yazılmış harika bir kitap. İlk doğduğu günden beri kitap okuduğumuz, okumayı öğrendikten sonra ise onu kitaplarla baş başa bıraktığımız çocuklarımıza nasıl bir hata yaptığımızı, onlara kitap sevgisi kazandırmak için neler yapabileceğimizi anlatmış. Öğretmen ya da ebeveyn olmak fark etmez herkes için yararlı bilgiler var. Sonra bir okur olarak haklarımızdan söz etmiş ki yüzümde bir gülümsemeyle bitirmeme sebep oldu kitabı. İyi ki okudum...

Daniel PennacYazar · 18 kitap
1944 yılında Kazablanka'da dünyaya gelen Daniel Pennacchioni, Korsikalı ve Provençal bir ailenin dördüncü ve son oğludur. Çocukluğu general rütbesinden emekli olan asker babasının görevi nedeniyle, Afrika'da (Cibuti, Etiyopya, Cezayir, Ekvator Afrikası), Güneydoğu Asya (Çinhindi) ve Fransa (La Colle-sur-Loup) gibi ülkelerde geçti. Babasının şiir sevgisi onda kitaplara karşı bir ilgi oluşturdu ve okumaya yöneldi. Nice'de okuduktan sonra öğretmen oldu. Bir günah keçisi olan Benjamin Malaussène ve ailesinin Paris, Belleville'deki hikayesini anlatan "La Saga Malaussène" dizisi de dahil olmak üzere çocuklar için yazmaya başladı. Yazma stili, "La Saga Malaussène"deki gibi mizahi ve yaratıcı ve "Comme un roman" makalesinde örneklendiği gibi bilimsel sayılabilir. 1990 yılında Pennac, "La petite trade de prose" ile "Prix du Livre Inter" ödülünü kazandı. 1984 tarihli romanı "L'œil du loup", Sarah Adams - daha sonra Sarah Ardizzone olarak bilinir - tarafından İngilizceye "Eye of the Wolf " (Kurtun Gözü) olarak çevrildi ve 2002'de Walker Books tarafından yayınlandı. Adams bu çalışmasıyla iki yılda bir verilen 2005 İngiliz Marsh Çocuk Edebiyatı Çeviri Ödülü'nü kazandı. 2002 yılında Grinzane Cavour Ödülü'nü kazanan Pennac ayrıca tüm çalışmalarından dolayı 2008 yılında "Grand Prix Metropolis bleu" ödülünü kazandı. Kitapları Fransa'da büyük ilgi gören Pennac, 2012 yılında Okul Sıkıntısı adlı kitabıyla Renaudot Ödülü'nü kazandı. Ayrıca 2013 yılında Bologna Üniversitesi'nden pedagoji alanında fahri derece aldı.