Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitaplara ve Okumaya Dair

Roman Gibi

Daniel Pennac

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Okuma vakti mesele ediliyorsa, ortada okuma arzusu yok demektir; çünkü aslına bakılırsa, kimsenin hiçbir zaman okumaya vakti yoktur. Ne küçüklerin ne gençlerin ne de büyüklerin. Hayat, okumaya vurulan sürekli bir köstektir.
Sayfa 93 - Metis Yayınları
Kitabın ağırlığı, can sıkıntısının ağırlığı, bir sona varmayan çabanın çekilmez yükü.
Sayfa 19 - Metis Yayınları
Reklam
Her okuma bir direnme eylemidir. Neye karşı direnme? Bütün sıradanlıklara.
Sayfa 62 - Metis YayınlarıKitabı okudu
Okuma vaktini nereden bulacağız? Çok önemli mesele. Başlı başına mesele. Okuma vakti mesele ediliyorsa, ortada okuma arzusu yok demektir; çünkü aslına bakılırsa, kimsenin hiçbir zaman okumaya vakti yoktur. Ne küçüklerin ne gençlerin ne de büyüklerin. Hayat, okumaya vurulan sürekli bir köstektir. "Okumak? İsterim tabii ki, ama iş, ev, çocuklar, zamanım kalmıyor..." "Okumaya vaktiniz olmasına ne kadar imreniyorum!" Nasıl oluyor da, çalışan, alışveriş yapan, çocuklarını yetiştiren, arabasını süren, üç erkeği seven, dişçiye sık sık giden, evini taşıyan şu kadın okumaya vakit buluyor da, mazbut bir hayat süren mirasyedi bekar bulamıyor? Okuma vakti her zaman çalınmış vakittir. (Tıpkı yazma vakti veya sevme vakti gibi.) Neyden çalınmış? Yaşama görevinden çalınmış mesela. ... Okuma vakti, sevme vakti gibi, yaşama vaktini genişletir. Zaman çizelgemiz açısından düşünülecek olsaydı, kimse aşık olmaya kalkışmazdı. Kimin vakti vardır aşık olmaya? Ama kendine sevme vakti tanımayan bir aşık gördünüz mü hiç? Okumaya vaktim hiç olmadı ama hiçbir şey, beni sevdiğim bir romanı bitirmekten alıkoyamadı. Okuma toplumsal zamanın örgütlenmesine bağlı değildir; o, aşk gibi bir varolma tarzıdır. Mesele okumaya vaktim olup olmadığı değil (kaldı ki bu vakti bana kimse vermez), bir okur olma zevkini kendime tanıyıp tanımamamdır.
Sayfa 93 - Metis Yayınları
Her okuma bir direnme eylemidir. Neye karşı direnme? Bütün sıradanlıklara: — Toplumsal olanlar. — Mesleki olanlar. — Psikolojik olanlar. — Duygusal olanlar. — İklimsel olanlar. — Ailevi olanlar. — Eve dair olanlar. — Güruhlara dair olanlar — Patolojik olanlar. — İdeolojik olanlar. — Kültürel olanlar. — Şişkin benliğimize dair olanlar. İyi sürdürülen bir okuma kişiyi, kendisi dahil her şeyden kurtarır.
Sayfa 62 - MetisKitabı okudu
Özgür olmayı isterken, terk edilmişlik duygusuyla baş başa kalıyoruz.
Sayfa 81 - Metis Yayınları
Reklam
Okumak:
“Kelimelerin mezar taşını kaldırmak.”
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.