·80 syf.····Okunma: 21 Ocak 2023 13:42 "Korkusundan şeytandan kaçar gibi kaçarken bir şeyler okumayı, bir şeyler yapmayı da beceremiyordu." s[48]
Korku tam olarak böyle bir duyguydu. Korkacağın zaman elinin ayağının dolanması, ne yaptığını bilememen, seni başka eylemler yapmaya zorlayan bir duygu.
Kitapta da bu korku duygusunu iliklerine kadar işlemiş ve hissetmiş bir kadın var. Bu kadın 8 yıldır evli, çocukları olan huzurlu ve mutlu bir yaşam sürmekte iken, kendisini başka bir adamın kollarında bulmuş ve kendisini aşığıyla gören bir şantajcı kadına karşı beslediği büyük korkuyu anlatıyor bu romanında Zweig. Doğrusu kadına karşı bir korku değildi bu; 8 yıldır birlikte olduğu, aslında mutlu oldukları evliliklerinin bozulmasıydı bu aşağılık duyguya kapılması.
"Artık hiçbirini anlamıyordu, her şeye yabancıydı, kendine bile." s[44]
Bir duygunun bir insanı ne raddede değiştirebileceğini belki de çoğumuz bilmiyoruz. Ama sırf korktuğumuz için bile bazı şeylerin bizim için ne kadar değerli olduğunu anlayabiliyoruz. Kitaptaki aldatan kadın; korkmadan önce kocasını ne kadar tanıdığını bilmezken, şantajcı kadının sürekli onu ele vermesinden ötürü hissettiği bu korku duygusundan sonra; kocasının aldatıldığını öğrendikten sonraki tepkisini bile bilmediği için, o saatten sonra kocasına daha fazla ilgi göstermeye başlamıştı.
"Korku cezadan daha fenadır çünkü ceza bellidir, ağır veya hafif; belirsizliğe, sınırlandırılmamışa kıyasla ceza daha az ürkütücüdür." s[53]
Bu cümleyi kitapta gerçekten çok iyi anlatmış Zweig. Küçük kızın atı kırıp şömineye atmasını bir türlü ailesine söyleyememesinin en büyük nedeni korkusudur. Fakat olay açığa çıkınca küçük kız, her ne kadar gururu kırılıp, üzülse de aslında gerçeği anlatamamanın korkusuyla yaşamaktan çok daha iyi hissedecektir. Kitabın 53.sayfasını bir çok defa okudum ve çok etkilendim diyebilirim.
Bu kitap bana, gerçekten "korku" duygusunun bir insanı ne kadar değiştirebileceğini, kendisini yapmayacağı şeylere itmesini, yaptığı hatalarını görmesini ve bu hayatta asla korkarak yaşamamam gerektiğini bana çok güzel anlattı. Saygıdeğer Zweig'e beni bu konularda aydınlattığı için kendisine teşekkür eder ve sizlere kitabı okumanızı şiddetle tavsiye ederim.