Belgelerle Osmanlı
2023 1. kitabı
Okunma: 09 Ocak 2023 14:40
Konu Osmanlı olur yazan da Halil İnalcık olursa nasıl ilgiyle okunmaz ki.Kitabın en önemli özelliği belgelere dayalı olması. Kitabın önsöz kısmın da İnalcık hoca üç ismi minnet ve saygıyla anıyor.(Merak edin bakın) Bu bence güzel bir incelik.Kitap iki kısımdan oluşuyor.İlk kısımda (Kuruluş ve Klasik Dönem) özellikle Osmanlı'nın kuruluşu gibi zor bir mesele de hocanın Türkmen göçleri ve Gaza anlayışını açıklaması bu zor meseleyi anlamayı kolaylaştırıyor.Ben kitabın ikinci kısmını (Devlet, Toplum, Ekonomi) daha çok sevdim çünkü Osmanlıyı zihnimde daha iyi anlamlandırmama yardımcı oldu.Nüfus, toprak yapısı, toplumu oluşturan unsurlar harika analiz edilmiş.Tabiki de en çok toplumdaki sınıfların ekonomik incelemesine bayıldım.Dikkat devlet kadar bireyin de ekonomisi mal varlığı vurgulanmış.Ahi teşkilatı, vakıf sistemi ve müthiş olan ise tüccarlar çok iyi anlatılmış.Kitapta nelerden mi faydalanılmış özellikle tahrir defterleri ve tereke defterlerinden. Yanısıra adaletname ve döneminde yazılan eserlere de dikkat edilmiş.Kitaptaki tablolaştırmaları beğendim.(Asker sayısı gibi) Osmanlı'nın ekonomik anlayışı dünya siyasetinin gidişatıyla da birlikte değerlendirilmiş. Kitabın notlar kısmı da yararlanılan kaynaklar hakkında tafsilatlı bilgi veriyor.Ayrıca kuruluş dönemiyle ilgili ihtilaflar fazla diye belirteyim her yazdığına katılmak zorunda değilsiniz. TARİH OKU BİLİNCİNİ ARTTIR :)
Tarih
Devlet-i Aliyye - Klasik Dönem (1302-1606)Halil İnalcık · İş Bankası Kültür Yayınları · 20103,221 okunma