Bir Garip Meczup Şair: William Blake.
2023 20. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2023 10:45
Masumiyet çoçuktur paktır .. tecrübe ise yetkin, yetişkindir kirlidir .. Masumiyet ve Tecrübe. Bu ikisinden şarkılar... Daha önce adıyla bu denli müsemma bir kitap gördüm mü yahut daha önce bir kitap bana bunu gerçekten böylesine hissettirdi mi bilemiyorum. Adamakıllı -her ne kadar bu tabirden pek hoşlaşmasam da yerine kullanabileceğim kelime hatrıma gelmediğinden, ve dahi oturup bunu da düşünemeyeceğimden .. ki, vallahi beynim acıyor, kıvrımlarındaki cam kırıklarını hissedebiliyorum o kırıkları göremesem de. Şu zamanlar bir şey akletsem beynimin her hareketinde düşüncelerim; birini tanıyacak olsam, kimi sevsem sevgim acıyor, kim beni sevse. Neyse, kelime dizilişlerimin doğru olup olmadığından bile emin değilim yazmak değil düpedüz iç dökmek bu rastgele. Yeltendiğim incelemenin hakkını verdim mi, bu bir inceleme mi onu bile bilmiyorum. Suları tüketilen sözlerle ancak bu kadar işte .. ne yaparsın. Şu güzelim şeye niye bu puanları reva görmüşler aklım almıyor doğrusu. Ne diyeyim, yaralarına değmemişse demek dizeleri ya da dokununanı hissedemeyecek kadar kalın ve sertse o yaraların kabukları .. ne diyeyim o vakit. "Daha fazla nasıl sevebilirim Baba, Seni ya da kardeşlerimden birini? Kapı önünde kırıntı toplayan Küçük kuş gibi seviyorum seni." "Baba, baba, nereye gidiyorsun Ah bu kadar hızlı yürüme. Konuş baba, Kaybolacağım yoksa," "Sonra çıplak ve beyaz, bırakıp bütün çantaları arkada, Bulutların üstüne yükselmiş, eğlenmişler rüzgârda. Ve Melek Tom’a iyi bir çocuk olursa, Tanrı’nın ona Baba olacağını söylemiş, ve üzülmeyeceğini bir daha." Ve, "Bağlı ve yorgun, en iyisi bu dedim. Somurtup durmak göğsünde annemin." Şiirin yaramdır Sevgili Blake. Şiirin yaramdır. Bütünüyle bende yaşıyor acı çeken tarafın ..
Şiir
Masumiyet ve Tecrübe ŞarkılarıWilliam Blake · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,799 okunma
Saadet Aydınlı
Blake kısacık sayılacak bir süre için gitmiş okula sadece, annesi evde yardımcı olmuş onun eğitim ve öğretimine, küçüklükten belliymiş sanata yatkınlığı, çizim yaparmış. Çevresi tarafından ürkütücü bulunurmuş ama, daha dörtmüş yaşı Yaratıcı'sının kellesini pencerede gördüğünde. Peygamberi bir ağacın altında otururken de gördü, yıllardan 1787'ydi tüberküloz'dan ölen kardeşinin bedeninden ayrılan ruhunu göğe yükselirken gördüğünde. “O adamın suratından hoşlanmıyorum: Asılsa bile yaşayacak gibi görünüyor!" demişti yanına çırak olarak verildiği adam için .. yıllar sonra Kral içinse “Lanet olsun krala, askerlerinin hepsi köle" dediği iddia edilecek ve yargılanacaktı bunun için, ne var ki sonunda beraat etti. Kendisini şikayette bulunan adamı bir zaman sonra "zihinsel işkence mengenesi" ile resmedecekti. Ölümüne yakın onu gözyaşları içinde seyreden eşine; "Dur Kate! Olduğun gibi kal, portreni çizeceğim; çünkü şimdiye dek bana gönderilmiş bir melek gibiydin" dediği söylenecektir, portresini tamamladığı akşam bu dünyadan göçtüğü akşamdır da Blake'in. Onlarla uzunca süre birlikte yaşamış bakıcı kadın ise "Ben bir adam değil, kutsanmış bir meleğin ölümüne şahit oldum" diyecektir o'nun ardından .. fakat ne yazık belki bilmeden üzerinde gezdiğimiz nice mevta gibi onun da mezarı kayıptır sonda ..